Το καλλιτεχνικό (διπλοφουσκωτό) ψωμί
Ο δρόμος προς την αποκωδικοποίηση των μυστικών της τέχνης του ψωμιού είναι μακρύς και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρησιμοποιώντας τις πειραματικές μεθόδους της δοκιμής και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, προκείπτουν ποικίλα αποτελέσματα.
Το παράξενο ψωμί της φωτογραφίας προέκυψε σε κάποιες δοκιμές να φουσκώσω το ψωμί παραπάνω απ' ότι γίνονταν συνήθως. Στην συγκεκριμένη παρτίδα έκανα τέσσερα συνολικά ψωμιά και αυτό ήταν το πιο πολλά υποσχόμενο, όμως καθώς ψήνονταν ξεφούσκωσε (πλατς). Στην συνέχεια προσπάθησε φιλότιμα να ξαναφουσκώσει και έγινε αυτό το εσωτερικό δεύτερο ψωμάκι που φαίνεται στην φωτογραφία.
Μην βιαστείτε να με ρωτήσετε αν άνοιξα τον φούρνο (τον αρτοπαρασκευστή στην προκειμένη περίπτωση)... ΟΧΙ, δεν το άνοιξα. Απλά μάλλον το μείγμα δεν είχε τη συνοχή που έπρεπε, διότι προσπάθησα να το κάνω αφράτο και φουσκωτό, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται δεν είχε την κατάλληλη υποδομή να αντέξει στις ασκούμενες πιέσεις.
Μάλιστα χρειάστηκε να το ψήσω παραπάνω, γιατί αν και το περιφερειακό κομμάτι είχε γίνει τραγανό, το κεντρικό κομμάτι φαίνονταν να είναι ζυμαρένιο. Πάντως δεν πήγε χαμένο κι αυτό.
Αρχικά υπήρχαν κάποιες ιδέες να γεμίσει αυτή η κοιλότητα που σχηματίστηκε στο πάνω μέρος με λιωμένη σοκολάτα ή λιωμένα τυριά. Τελικά πήρα το μαχαίρι και διαχώρισα τα δύο μέρη...
Το εξωτερικό "ξερό" κομμάτι το χρησιμοποιήσαμε ψιλοκομμένο σε ντοματοσαλάτες, στο κάτω μέρος να μουλιάζει, ενώ την ψίχα την κόψαμε φέτες και βάλαμε επιφανειακά αλλαντικά και τυρί.
Ημερομηνία : 17/10/2012, 17:28:12
Ετικέτες: ψωμί,
Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:
- Άλμπουμ Διασκευών - Μπάμπης Αργυρίου
- Πειραματική εκπομπή... μην είναι podcast?
- Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο - Δοκιμή με παντζάρια
- Pandoro και Panettone: Ιταλικά Χριστουγεννιάτικα κέικ
- Σαλάμι Λευκάδος
Κοινωνικός σχολιασμός

charm_quark
23/10/2012, 23:35:24
Απ: Το καλλιτεχνικό (διπλοφουσκωτό) ψωμί
το ψωμί είναι τέχνη... έλεγε η μάνα μου όταν είμαστε μικρές! :P

charm_quark
23/10/2012, 23:39:36
Απ: Το καλλιτεχνικό (διπλοφουσκωτό) ψωμί
επιπλέον, όταν εφτιαχνε, του συμπεριφερόταν σαν σε μωρό. Το σκέπαζε... το φρόντιζε να μην παγώσει, μας φώναζε αν πηγαίναμε κοντά του και το πειράζαμε, για να μην ξεφουσκώσει... γενικά το κανάκευε για πολλέεεεεες ώρες πριν το ψήσει. ΜΕτα... θυμάμαι κάτι θεικές βούτες σα λαδολέμονα με ρίγανη ή σε αυγά μάτια... γιάμι γιάμι!
Επίσης νομίζω έμαθα για ποιο λόγο τα χαράσουν! Κάνουν έναν σταυρό λεει στο ζυμάρι, ώστε όταν ο σταυρός αυτός εξαιτίας του φουσκώματος, εξαφανιστεί, είναι ετοιμο για ψησιμο.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο
Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια
Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη
Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια
Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...
Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...
Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....
Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...
Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων
Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ
Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...
Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...
η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...
Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...
Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα
Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...
Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...