Τα παιδιά, συχνά μολυσμένα με περισσότερα χημικά από τις μητέρες τους, λέει το WWF


WWF - Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 6-10-2005:

H πρώτη πανευρωπαϊκή βιοεξέταση, που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, εντόπισε ένα σύνολο 73 επιβλαβών συνθετικών χημικών στο αίμα 13 οικογενειών (γιαγιάδες, μητέρες, παιδιά) από 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός χημικών ανιχνεύθηκε στο αίμα των ηλικιωμένων γυναικών. Ωστόσο, φάνηκε πως η νεότερη γενιά έχει περισσότερα χημικά στο αίμα της από ό,τι οι μητέρες των παιδιών, ενώ στα παιδιά εντοπίστηκαν και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων χημικών.

Η έρευνα του WWF ‘Γενιά Χ’ (με συμμετέχοντες ηλικίας 12-92 ετών) επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων σε Ευρωβουλευτές, Ευρωπαίους Υπουργούς, επιστήμονες και διασημότητες. «Φαίνεται καθαρά ότι όλοι μας είμαστε αντικείμενα ενός ανεξέλεγκτου πειράματος χωρίς να το υποψιαζόμαστε. Είναι ιδιαίτερα απεχθές να ανακαλύπτουμε ότι τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά μολύνουν το αίμα των παιδιών μας», λέει ο Καρλ Βάγκνερ, Διευθυντής της εκστρατείας DetoX του WWF.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για 107 διαφορετικά ανθεκτικά, βιοσυσσωρεύσιμα χημικά ή/και χημικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε μέλος της οικογένειας έχει στο αίμα του ένα κοκτέιλ τουλάχιστον 18 διαφορετικών χημικών, πολλά από τα οποία υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Χημικά ‘νέας γενιάς’ ευρείας κυκλοφορίας, όπως τα επιβραδυντικά φλόγας, τα υπερφθοριωμένα χημικά και οι συνθετικοί μόσχοι – που υπάρχουν σε προϊόντα όπως κομπιούτερ, ρουχισμός, καλλυντικά και ηλεκτρικές συσκευές – εντοπίζονται συχνότερα και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη νεότερη γενιά. Αντίθετα, η γενιά των γιαγιάδων είναι περισσότερο μολυσμένη με παλαιότερα, απαγορευμένα χημικά όπως DDT και PCBs.

Το επιβραδυντικό φλόγας TBBP-A, που χρησιμοποιείται σε κυκλώματα ηλεκτρικών συσκευών, βρέθηκε σε 18 μέλη οικογενειών (3 γιαγιάδες, 7 μητέρες και 8 παιδιά). Σε παιδί εντοπίστηκε και η υψηλότερη συγκέντρωσή του.

Από τους 31 διαφορετικούς τύπους επιβραδυντικών φλόγας PBDEs (πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) που ανέλυσε η έρευνα, 17 εντοπίστηκαν στη γενιά των παιδιών, ενώ στις μητέρες και τις γιαγιάδες ανιχνεύθηκαν 8 και 10 αντίστοιχα. Η υψηλότερη συγκέντρωση Δισφαινόλης Α, ένα χημικό που μιμείται τις ορμόνες και χρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων πλαστικών μπουκαλιών και CD, βρέθηκε και πάλι σε παιδί.

Το WWF προειδοποιεί ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς τα περισσότερα από τα χημικά που εντοπίστηκαν αποσυντίθεται με πολύ αργούς ρυθμούς, παραμένουν στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στο σώμα μας σε όλο και υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η έρευνα θέτει το ερώτημα αν οι μελλοντικές γενιές θα βρεθούν εκτεθειμένες σε χημικά που πιθανώς προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

«Πόσες περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται για να αποδεχτεί η βιομηχανία και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ότι αυτά τα επιβλαβή χημικά δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς;’’ συμπληρώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. «Η λύση ξεκινά από την διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός νέου ισχυρού κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά, το REACH. Δυστυχώς, ο κανονισμός αυτός βάλλεται από την χημική βιομηχανία και κινδυνεύει ουσιαστικά να ακυρωθεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους Υπουργούς της ΕΕ – δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς παρατηρητές της διαδικασίας αυτής που τόσο άμεσα μας επηρεάζει. Επιβάλλεται όλοι μας να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο που προστατεύει την υγεία μας και το περιβάλλον».  

Στo πλαίσιo της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Detox, το WWF έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα κι έχει συνεισφέρει στις συζητήσεις για τον κανονισμό REACH προτείνοντας λύσεις που διέπονται από υπευθυνότητα. H οργάνωση προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα της συνεχιζόμενης χρήσης επικίνδυνων χημικών, ενώ στην προσπάθειά της να κινητοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερο τους πολίτες της χώρας, καλεί να υπογράψουν την έκκληση του WWF που απευθύνεται σε Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς και ζητά την εφαρμογή ενός ΙΣΧΥΡΟΥ κανονισμού.

Η έκκληση του WWF βρίσκεται στην ιστοσελίδα wwf.gr/detox .


Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, [email protected]
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893. [email protected]

Σημείώσεις:

    * H έρευνα του WWF ‘Γενιά X’ πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο (2 οικογένειες), Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Σουηδία και Λουξεμβούργο.
    * Το WWF ανέλυσε 107 διαφορετικά χημικά από 5 κατηγορίες που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, και συγκεκριμένα:
      12 οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα (OCPs), συμπεριλαμβανομένου και του DDT: έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, κάποια από αυτά και παγκοσμίως --- είναι άκρως ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα και έχει φανεί ότι προκαλούν μακροχρόνιες τοξικές επιδράσεις στην άγρια πανίδα. Έχουν μάλιστα εντοπιστεί ακόμα και σε πολικές αρκούδες του Καναδικού και Νορβηγικού μέρους της Αρκτικής παρόλο που βρίσκονται πολύ μακριά από τις εστίες μόλυνσης
      44 πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs): έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως ----- είναι άκρως ανθεκτικές και βιοσυσσωρεύσιμες ουσίες κι επηρεάζουν τη νευρολογική ανάπτυξη
      33 επιβραδυντικά φλόγας (PBDEs, HBCD, TBBP-A): κάποια έχουν απαγορευτεί ---- κυρίως βιοσυσσωρεύσιμα, κάποια συνδέονται με αλλαγές στη συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες σε ζώα
       8 υπερφθοριωμένα χημικά (PFCs): υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην προετοιμασία τους ---- άκρως βιοσυσσωρεύσιμα, έχουν συνδεθεί με βλαβες στο συκώτι
      7 συνθετικούς μόσχους (artificial musks): ελάχιστοι κανονισμοί ----- ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα, χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού
      2 αντιμικροβιακοί παράγοντες (το triclosan και το προϊόν αποδόμησής του, methyl triclosan);
      Το μονομερές σε πολυανθρακικά πλαστικά, Δισφαινόλη – Α (γνωστός ενδοκρινικός διαταράκτης).
    * H έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του EEN (EPHA Environment Network) και του Eurocoop (European Community of Consumer Cooperatives).
    * Ολόκληρη η έκθεση υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση panda.org/detox

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 08/10/2005, 01:44:34
Ετικέτες: , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Υγεία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...