Το θέατρο του παραλόγου της τηλεπολιτικής


Σκέφτομαι διάφορα αυτές τις μέρες, προεκτείνοντας τον προβληματισμό των προηγούμενων ημερών. Παρατηρώντας τα πράγματα, καταλήγω σε δύο πρώτα συμπεράσματα:

1) Αν πριν 2-3 χρόνια έβγαινε κάποιος πολιτικός/πρωθυπουργος και έλεγε "Δυστυχώς επτωχεύσαμε", τότε ο κόσμος θα εξοργίζονταν. Σήμερα, μετά από αυτή την μνημονιακή πορεία, υπάρχει πολύς κόσμος που λέει "ας πτωχεύσουμε να ξεμπερδεύουμε". Οπότε, αν τελικά πτωχεύσουμε, θα μπορούν οι πολιτικοί να "βγουν κι από πάνω" λέγοντας την "επόμενη ημέρα" ότι "εμείς θα σας σώναμε αλλά εσείς επιλέξατε να πτωχεύσουμε".

2) Ακούγοντας δημοσιογράφους και πολιτικούς, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ουσιαστικά, ο κόσμος με αυτά στα οποία υποβάλλεται να δει και να ακούσει, ωθείται στο να ξεσηκωθεί. Δηλαδή, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν επιχειρείται να πλασαριστεί στην κοινή γνώμη μια "δύσκολη αλλά αναγκαία κατάσταση" που θα πρέπει να αποδεχτεί, αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος πιέζεται να εναντιωθεί.

Δηλαδή, πιστεύω ότι αν όντως ήθελαν παραπάνω λεφτά, απλά θα επεδίωκαν να ρουφήξουν λίγο περισσότερο "αίμα" από τις "φλέβες", όχι να προσπαθήσουν "να δαγκώσουν το χέρι". Είναι αναμενόμενο ότι σε αυτή την περίπτωση το χέρι, ακόμη και αντανακλαστικά θα τραβηχτεί και θα προβάλει αντίσταση.

Αυτό λοιπόν που προσπαθώ να καταλάβω τώρα, είναι γιατί θέλουν να προκαλέσουν οργή λαού. Τι μπορεί να επιδιώκουν και σε τί αποτέλεσμα θα μπορούσαν να προσβλέπουν;

χμ...

Γενικά, διαβάζω/ακούω διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν την στάση πληρωμών προς τους δανειστές και την επιστροφή στη δραχμή. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μου φαίνονται πιο ρεαλιστικά και αισιόδοξα από αυτό στο οποίο βλέπω να μας οδηγούν οι πολιτικοί μας, δηλαδή τα δάνεια επί δανείων για την εξυπηρέτηση του χρέους και την παράλληλη εξαθλίωση του πολίτη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός χθες στο διάγγελμα του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Λένε ορισμένοι: "από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, καλύτερη η χρεοκοπία". Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Συμφωνώ κι εγώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας "άτακτης" χρεοκοπίας, αλλά γιατί να μην εξετάσουμε και το ενδεχόμενο μιας καλά μελετημένης και σχεδιασμένης και ίσως "έξυπνης" χρεοκοπίας;

Συνέχισε λέγοντας:

Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και η περιγραφή του σήμερα, δηλαδή χαράτσι επί χαρατσίου οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται/εξαερώνονται, οι μισθοί και συντάξεις συρρικνώνονται, τα νοσοκομεία/σχολεία υποβαθμίζονται, Οπότε; Σκέφτομαι ότι ίσως αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος και προσπαθούσαμε να ισοσκελίσουμε τα πράγματα, να μας έφερνε μια σταθερότητα και να μας συγκρατούσε/φρέναρε από την κατρακύλα.

Είπε επίσης:

Η εισαγωγή βασικών αγαθών -όπως φάρμακα, πετρέλαιο, και μηχανήματα- θα γινόταν προβληματική, αφού η χώρα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε πρόσβαση σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η ανεργία, η οποία είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή θα αυξανόταν περισσότερο.

Οι επιχειρήσεις και τώρα κλείνουν μαζικά, ενώ και για την ανεργία δεν βλέπω και τώρα να υπάρχει κάποια τάση για μείωση της. Σε ότι αφορά τα βασικά αγαθά, όπως φάρμακα, πετρέλαιο και μηχανήματα, αναρωτιέμαι σε τι ωφελεί να μπορούμε να τα εισάγουμε αν οι μισθοί/συντάξεις δεν επαρκούν για να τα αγοράζουμε (;)

Τέλος πάντων...

Γενικότερα, αυτό που με ενοχλεί έντονα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου της τηλεπολιτικής είναι ότι ενώ πολλοί πολίτες ξοδεύουν καθημερινά πολλές ώρες από την ζωή τους μπροστά στην τηλεόραση, δεν τους εξηγούνται αναλυτικά τα πράγματα με επιχειρήματα, αντεπιχειρήματα κλπ. Παρα μόνο δέχονται ένα χαοτικό νέφος αποσπασματικών πληροφοριών που απλά τους δημιουργούν στο μυαλό ένα κομφούζιο :-S

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 12/02/2012, 15:59:16
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Πολιτική:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...