Ποντιακή συνταγή για πισία και περεσκία (πιροσκί)


Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που γράψαμε αυτή την συνταγή στο φόρουμ. Εκείνη την εποχή είχαμε επιχειρήσει να την υλοποιήσουμε κιόλας και μάλιστα την μαγνητοσκοπίσαμε για να βγει σε βίντεο.

Είχα μείνει λοιπόν με την εντύπωση πως την έχουμε ήδη live αλλά παρόλα αυτά πρόσφατα που είπε η γιαγιά να μας κάνει πισία και περεσκία, σκέφτηκα να το ξαναβγάλω σε video, ως μια πιο "επαγγελματική" εκτέλεση, καθότι εμείς τότε αυτοσχεδιάζαμε σαν πρώτη φορά (αν και τελικά μια χαρά τα φάγαμε).

Τελικά, τώρα ψάχνοντας, διαπιστώνω πως δεν το είχα ανεβάσει εκείνο το βιντεάκι και έτσι ήταν όντως καλή ευκαιρία που το ξανατράβηξα για να βγει επιτέλους στη φόρα η συνταγή...

Όσοι είστε πόντιοι, λογικά θα έχετε φάει πισία και περεσκία (πιροσκί, κατά κόσμον) καθότι είναι από τις "κλασικές" ποντιακές συνταγές, ενώ όσοι δεν είστε πόντιοι σίγουρα θα τα έχετε ακουστά και πιθανόν να έχει τύχει να δοκιμάσετε. Γενικά, παρατηρώ, πως οι περισσότεροι έχουμε μια κλίση πιο πολύ να μας αρέσουν τα πιροσκί με την πατάτα, καθότι πιο ιδιαίτερη γεύση, σε σχέση π.χ. με το τυρί και τα τυροπιτάκια.

Σε αυτή την εκτέλεση, έχουμε όλη την διαδικασία, και για το ζυμάρι και για την γέμιση με την πατάτα (τα γαβουρεμένα καρτόφια) και την εναλλακτική εκδοχή με το τυρί αλλά και τα σκέτα τα πισία στο τέλος.

Καλή όρεξη και... μιαμ μιαμ, βεβαίως βεβαίως :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 30/01/2012, 13:06:54
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...