Βάψιμο σπιτιού... επιχείρηση φουλ ασπριλιάν


Όπως είχα γράψει και πριν κανά μήνα στο φόρουμ στο σχετικό θέμα, ένα θέμα που με απασχόλησε αυτό το καλοκαίρι ήταν το βάψιμο του σπιτιού και αποφάσισα να πειραματιστώ σε ένα δωμάτιο. Το αποτέλεσμα ήταν σχετικά ικανοποιητικό και θα έλεγα σαν εναρκτήρια κατακλείδα ότι η όλη υπόθεση του βαψίματος ναι μεν δεν είναι πολύ δύσκολη αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι και όσο εύκολη μου φαίνονταν χωρίς να το δοκιμάσω.

βαμμένος τοίχος

Βασικά, δεν θέλω να σας αποθαρρύνω αν είχατε σκοπό να το δοκιμάσετε και τώρα κάνετε ένα research, γιατί στην δική μου περίπτωση υπήρχαν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, δηλαδή:

  • το δωμάτιο ήταν αρκετά χρόνια άβαφτο και επιπλέον είχε δεχτεί τον καπνό χιλιάδων τσιγάρων κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου
  • το δωμάτιο είχε πολλά πράγματα, έπιπλα και λοιπά "χύμα στο κύμα" αντικείμενα

Με βάση τα παραπάνω δύο δεδομένα, έκανα δύο λάθος ενέργειες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον... Αποφάσισα να βάψω το δωμάτιο άσπρο, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά υπέθεσα ότι θα είναι πιο απλό και δεν θα χρειαστεί να μπλέξω με χρώματα και αποχρώσεις. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αυτή την απόφαση είναι ότι έβαφα... έβαφα... και ξανα-έβαφα... και δεν άσπριζε!

Δεύτερον... Σκέφτηκα ότι ήταν προτιμότερο να γλιτώσω χρόνο απλά κουκουλώνοντας τα πράγματα με ένα νάιλον στο κέντρο του δωματίου, παρά να τα κουβαλάω εκτός του δωματίου. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αυτήν την απόφαση είναι ότι δεν είχα χώρο να περάσω σε κάποια σημεία και γενικά έκανα διάφορα ακροβατικά για να φτάσω σε κάποιες από τις επιφάνειες... με συνέπεια ταλαιπωρία και πόνους σε χέρια και μέση :-(

Έτσι λοιπόν, ενώ ξεκίνησα με σκοπό να ξεμπερδέψω σε ένα απόγευμα (τελικά... καμιά φορά είμαι πολύ αισιόδοξος) έφτασα να βάφω επί τρεις μέρες. Έβαψα δύο καλά "χέρια" και κάτι (ορισμένα σημεία τα έκανα και τρίτο χέρι) και γενικά κάπου εκεί το δωμάτιο άρχισε να φαίνεται κάπως άσπρο. Κανονικά θα έπρεπε να κάνω άλλο ένα χέρι για να ασπρίσει εντελώς, αλλά δεν μπορούσα να αφιερώσω άλλο χρόνο για το βάψιμο, άσε που είχε εξαντληθεί και η υπομονή μου και είχα κουραστεί αρκετά.

Μια άλλη δυσκολία στο δικό μου ταβάνι, πέρα από το χρώμα και ότι τεντωνόμουν από από τον τοίχο για να φτάσω στο κέντρο του δωματίου με ένα κοντάρι από το οποίο ενίοτε έφευγε και το ρολό, είναι ότι το ταβάνι είναι κάπως κυματιστό και πιτσιλωτό, "ριλίφ" νομίζω λέγεται αυτή η τεχνοτροπία... αν και για εμένα δεν ήταν ιδιαίτερη... "ανακούφιση".

βάψιμο πόρτας

Τέλος πάντων, αφού κάποια στιγμή έφτασε να φαίνεται αρκετά άσπρο το δωμάτιο και αποφάσισα να σταματήσω το βάψιμο, είπα να κάνω και την πόρτα... με άσπρη λαδομπογιά. Βάφοντας την πόρτα, αυτή βγήκε ακόμη πιο άσπρη... τόσο που τελικά οι άσπροι τοίχοι τριγύρο της άρχισαν πάλι να μοιάζουν μή-άσπροι. Την πόρτα την έβαψα μόνο από την μέσα πλευρά, ευτυχώς... γιατί αυτή η λαδομπογιά που είχα πάρει ήταν πολύ γυαλιστερή και κατόπιν τούτου έμαθα ότι υπάρχουν και "ματ" λαδομπογιές... όπως ήταν δηλαδή οι άλλες πόρτες του σπιτιού.

Γενικά, όπως ίσως γίνεται αντιληπτό από τα συμφραζόμενα, η όλη εμπειρία ήταν κουραστική αλλά ήταν και πολύ εκπαιδευτική. Μερικά επιπλέον πράγματα που έμαθα είναι ότι:

  • δεν πρέπει να αραιώνουμε πολύ την μπογιά, ειδικά αν είναι για το ταβάνι... γιατί αλλιώς η εφαρμογή του νόμου της βαρύτητας μπορεί να κάνει αρκετούς λεκέδες.
  • είναι προτιμότερο να κουκουλώνουμε ξεχωριστά τα πράγματα που δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός του δωματίου, π.χ. ντουλάπα ή κρεβάτι, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ξεχωριστά, αν χρειαστεί μέσα στο δωμάτιο

Ντάξει, ίσως τα παρουσιάζω όλα δύσκολα και κουραστικά, αλλά να πω σε αυτό το σημείο και κάτι ευχάριστο... το κόστος για το βάψιμο ήταν συνολικά περίπου στα 50€ για τα χρώματα (για 2+ χέρια) και τα πινέλα/βούρτσες (τα οποία κράτησα να υπάρχουν και για άλλη φορά)

χρώματα και πινέλα

Τώρα, το δωμάτιο φαίνεται πλέον πολύ πιο άσπρο και καθαρό, αν και βέβαια σε αρκετά σημεία κάτω από τα έπιπλα έχουν μείνει αρκετά πιτσιλέ παράσημα εις ανάμνηση της προσπάθειας τούτης. Έχει και κάποιες κακοτεχνίες σε μερικά σημεία, αλλά με τον χαμηλό φωτισμό που υπάρχει συνήθως, νομίζω ότι δεν γίνονται αντιληπτά από κάποιον ανυποψίαστο.

Κάθε αρχή και δύσκολη... όπως είπα και παραπάνω, η εμπειρία ήταν αρκετά διδακτική, και πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα δοκιμάσω να βάψω θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 06/09/2011, 05:44:42
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα DIY:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Ψαγμένος

09/09/2011, 10:11:51

Απ: Βάψιμο σπιτιού... επιχείρηση φουλ ασπριλιάν

Εγώ παιδιά επειδή έχω προσπαθήσει να βάψω μόνος μου, (πράγμα που αρχικά φαίνεται εύκολο, αλλά τελικά δεν είναι) βρήκα έναν ελαιοχρωματιστή με δικό του συνεργείο και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Και γρήγορα, και αρκετά φθηνά και το σημαντικότερο - άριστη ποιότητα εργασίας. Για να μην κουράζεστε, δείτε το www.europaints.blogspot.com Σας το συνιστώ!!!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...