Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;


Γύρισα πριν λίγο από το σούπερ μάρκετ και αυτήν την φορά αποφάσισα να το γράψω, αυτό που σκέφτομαι καιρό τώρα. Γενικά είναι συνηθισμένη πρακτική σε πολλά προϊόντα να πωλούνται σε διάφορες συσκευασίες, δηλαδή σε διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικο βάρος κλπ.

Για παράδειγμα, ένα προϊόν μπορεί να πωλείται σε μια συσκευασία των 200γρ. για μια τιμή 1€ και σε μια συσκευασία των 400γρ. (τα διπλά) σε μια τιμή π.χ. 1,90€ (λιγότερο από την διπλή). Είναι μια διαδεδομένη πρακτική υπό την μορφή της λεγόμενης "οικονομικής συσκευασίας" και έτσι συνηθίζεται σε αρκετά προϊόντα αγοράζοντας την μεγαλύτερη συσκευασία (μεγαλύτερη ποσότητα) να έχεις κάποιο "κέρδος" σε σχέση με το να αγόραζες πολλαπλές μικρότερες συσκευασίες (επιμέρους μικρότερες ποσότητες).

Με λίγα λόγια με αυτές τις τεχνικές φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό κέρδους επί της αυξίας του προϊόντος, αλλά παράλληλα αυξάνοντας την ποσότητα που πωλείται αυξάνεται το συνολικό κέρδος, έναντι μιας μικροτερης πώλησης. Κάπως έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

Επίσης, μια μεγάλη συσκευασία (σαν υλικό, π.χ. το κουτί ή το βαζάκι κλπ) μπορεί να έχει μικρότερο κόστος από δύο μικρές συσκευασίες, μια μείωση στο κόστος που πιθανόν να μετακυλίεται στον καταναλωτή που θα επιλέξει την μεγάλη συσκευασία.

Μια παρόμοια πρακτική είναι π.χ. το αγοράζεις 2 και παίρνεις άλλο ένα δώρο, ή αγοράζεις 2 και παίρνεις το δεύτερο στην μισή τιμή, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις π.χ. τυλίγονται 2-3 μικρές συσκευασίες με μια ζελατίνα και προκυπτει μια μεγάλη συνολική συσκευασία με τιμή πάλι μικρότερη από το άθροισμα των επιμέρους περιεχομένων της συσκευασίας.

Εδώ μπορεί να θέλουν να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. για να τα "συνηθίσεις" ή γιατί μπορεί να έχει μείνει μεγάλο απόθεμα και θέλουν να τα "σπρώξουν".

Όπως και να'χει υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνονται προσφορές και επίσης διάφοροι λόγοι για του οποίους γίνονται αυτές οι προσφορές. Μέσα από τις διάφορες συσκευασίες και προσφορές όπως τις παραπάνω που βλέπουμε πολύ συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πιστεύω ότι για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται δεδομένο πως αγοράζοντας την μεγαλύτερη συσκευασία ή αυτά που είναι 2-3 τυλιγμένα μαζί, σίγουρα θα έχουμε κάποιο κέρδος, έστω π.χ. 5-10 λεπτά του ευρώ.

Όμως είναι πάντα έτσι;

Αυτό που παρατηρώ εδώ και αρκετό καιρό, είναι ότι δεν φαίνεται να ισχύει πάντα. Συγκεκριμένα "έχω βάλει στο μάτι" ένα συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο π.χ. βγαίνει με μια συσκευασία των δύο τεμαχίων, η οποία κοστίζει όσο κάνουν ούτως ή άλλως τα δύο τεμάχια. Ποιος ο λόγος λοιπόν για μια τέτοια συσκευασία;

Πρέπει να επισημάνω ότι δεν αναφέρει ότι είναι μια "οικονομική συσκευασία", δηλαδή δεν ισχυρίζεται ότι πρόκειται να κερδίσεις κάτι αν το αγοράσεις (αν θυμάμαι καλά αναφέρει ότι πρόκειται για "πρακτική συσκευασία"). Βέβαια, πιστεύω ότι όπως εγώ, πολλοί ακόμη θα θεωρήσουν δεδομένο ότι υπάρχει κάποιο κέρδος επιλέγοντας την συσκευασία  των δύο τεμαχίων, πράγμα όμως που δεν επαληθεύεται στην πράξη συγκρίνοντας τις τιμές(*). Τι νόημα λοιπόν μπορεί να έχει αυτή η "πρακτική συσκευασία";

  • Οτι σε διευκολύνει να σηκώσεις με το χέρι σου 2 τεμάχια ταυτόχρονα;
  • Ότι σου δίνει την ευκαιρία να αγοράσεις 2 τεμάχια στην τιμή των 2 τεμαχίων (ενώ εσύ πιθανόν είχες σκοπό να αγοράσεις μόνο 1 τεμάχιο);

Δεν ξέρω αν έχει τύχει να παρατηρήσετε κι εσείς παρόμοια "παράδοξα" στα ράφια των super market. Η συγκεκριμένη περίπτωση μου έκανε εντύπωση, και το ξανακοιτάζω κάθε φορά που πηγαίνω για ψώνια και περνάω από εκεί.

Συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε συσκευασίες και πακετάρισμα προϊόντων, έχει ενδιαφέρον να γίνονται μερικές απλές μαθηματικές πράξεις για να βλέπουμε με απόλυτα νούμερα τελικά τι μας συμφέρει να αγοράσουμε και σε ποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα μπορεί να απατούν και οι "φαινομενικές προσφορές" να είναι απλά θέμα marketing.


(*) Σημ.: Δεν ξέρω κατά πόσο οι τιμές οφείλονται στις εταιρίες ή αν τις επηρεάζουν και τα εκάστοτε σούπερ μάρκετ. Δεν γνωρίζω πως δουλεύει αυτό το σύστημα. Πάντως π.χ. το ίδιο προϊόν μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική τιμή σε διαφορετικά super market.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 12/04/2011, 02:57:20
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Καταναλωτές:


Κοινωνικός σχολιασμός

LittlePrince2s

LittlePrince2s

12/04/2011, 22:50:36

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

Τί σύμπνοια...συζητούσα με μια φίλη ακριβώς αυτό πριν από δύο μέρες!!
Αναρρωτηθήκαμε γελώντας (ή μάλλον χαχανίζοντας...) ποιός ο λόγος της διπλής ή της απλώς μεγαλύτερης συσκευασίας, αφού η τιμή στο προϊόν παραμένει ίδια και δεν υπάρχει καμμία έκπτωση...Και εντάξει..τη μεγαλύτερη συσκευασία μπορώ να την καταλάβω...είναι οικογενειακή...η διπλή είναι απλώς μία κοροϊδία κατ᾽εμέ, διότι οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι θα είναι φθηνότερη λόγω συνήθειας... κι έτσι αγοράζουν κάτι που στην ουσία δεν θα αγόραζαν, με σκοπό να γλιτώσουν χρήματα (!)
Φευ!Όλοι την έχουμε πατήσει έτσι!Αλλά καλό είναι τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι, να παρατηρούμε καλύτερα :-)

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

13/04/2011, 22:54:29

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

υπαρχει κ μια αλλη παραμετρος... που την εχω παρατηρησει σε μενα.. οταν η συσκευασια ειναι μεγαλυτερη, εχω την αισθηση οτι καταναλωνω περισσοτερο προϊον.. αρα μαλλον ξοδευω περισσοτερα.. εχει παρατηρησει να το κανει κανεις αλλος αυτο?

ROSEBUD

ROSEBUD

28/04/2011, 10:23:24

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

χμ...νομίζω ότι εξαρτάται από το προϊόν
δηλ...αν έχεις μια συσκευασία πχ 4 κουτιά ντοματάκια μαζί και πάντα ΄βάζεις ένα κουτί στη μακαρονάδα,πάλι 1 θα βάλεις και όχι περισσότερο
αν όμως έχεις πάρει ένα 5κιλο λάδι και όχι ένα μονόλιτρο ή δίλιτρο,θα ρίξεις και λίγο παραπάνω στη σαλάτα,ακόμη κι αν το έχεις μεταφέρει σε μπουκάλι και δε ρίχνεις με τον τενεκέ(εννοείται):-)

Επισκέπτης

Doureios-Ipnos

28/04/2011, 22:42:03

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

βασικα αναφερομουν σε μεγαλυτερες συσκευασιες, οχι σε πακετα προσφορων...
πχ, οταν εχω ενα μεγαααλο μπουκαλι σαμπουαν, νομιζω οτι βαζω ασυναισθητα περισσοτερο, το ιδιο κ οταν εχω μια μεγαλη συκευασια απορρυπαντικο (πιατων, ρουχν, κτλ).

ROSEBUD

ROSEBUD

29/04/2011, 11:20:05

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

Τυχαία τα παραδείγματα?
γιατί νομίζω οτι χρειάζεσαι πολύ ξεβρώμισμα ντίαρ!:-PPPPPP

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

01/05/2011, 20:50:34

Απ: Οικονομική συσκευασία προϊόντων είναι πάντα η μεγάλη;

μμμμμμμμμμμ :Ppppppp

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...