Μοντέρνα μηχανική χρήματος


Αρκετά συνχά ακούμε λέξεις όπως "πληθωρισμός", "αύξηση μετοχικού κεφαλαίου", "τιμάριθμος" και έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτα τα πράγματα.

Η λίστα τέτοιων λέξεων είναι πολύ μεγάλη και για να δούμε μερικά ακόμα παραδείγματα, ας πούμε από το απλό "ομόλογο" και το "τοκοχρεολύσιο" μέχρι το "ακαθάριστο εθνικό προϊόν", το "τεκμαρτό εισόδημα" και τα "spreads" (που είναι και της μόδας τελευταία).

Τελικά τι είναι όλες αυτές οι "παράξενες λέξεις"; Τις ακούμε συχνά στα "δελτία ειδήσεων" και ενώ φαίνεται αυτοί που τα συζητάνε εκεί, να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, εμείς στα σπίτια μας νομίζω εφαρμόζουμε την περίφημη τακτική του "άμα δεν κατάλαβες, κάνε πως κατάλαβες, για να μην σε καταλάβουν εκείνοι που κατάλαβαν".

Στο σχολείο μας έλεγαν "δεν είναι ντροπή να ρωτάς, το πρόβλημα είναι να σου μένουν κενά" και σε αυτόν τον τομέα της οικονομολογικής ορολογίας, εκτός από τους σπουδαγμένους οικονομολόγους (αν και δεν είμαι σίγουρος αν και αυτοί μπορούν πάντα να τα κατανοήσουν σε βάθος όλα αυτά ή απλά τα χρησιμοποιούν εφαρμόζοντας και αυτοί το "άμα δεν κατάλαβες..."), εμείς οι απλοί ανθρώποι νομίζω έχουμε πολλά κενά αλλά και ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε.

Βέβαια η "μηχανική του χρήματος" είναι (φαινομενικά τουλάχιστον) κάτι πολύπλοκο, οπότε είναι και λογικό να μην την καταλαβαίνουμε. Δηλαδή π.χ. και την κβαντομηχανική λίγοι σχετικά άνθρωποι μπορούν να την καταλάβουν, πέρα από τους επιστήμονες του είδους. Ίσως γι'αυτό δεν υπάρχουν πολλές εκπομπές κβαντομηχανικής στην τηλεόραση, γιατί προφανώς λίγοι θα κάθονταν να τις παρακολουθήσουν.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, στην "μηχανική του χρήματος" υπάρχουν καθημερινές αναφορές στα "δελτία ειδήσεων", αν και συνήθως εξίσου ακαταλαβίστικη. Ίσως είναι αναπόφευκτο, μιας και επηρεάζει έντονα και άμεσα την καθημερινότητα μας. Ίσως θα μπορούσαν να επεξηγούν πιο απλοϊκά τα πράγματα για να γίνονται πιο κατανοητά, π.χ. όπως σε κάποιες εκπομπές μαγειρικής που παράλληλα με την εκτέλεση της συνταγής πετάγεται και ένα tip στο συνεφάκι που σου εξηγεί την ορολογία.

Όπως και να'χει, οι αναφορές στην ορολογία της "μηχανικής του χρήματος" είναι ουσιαστικά απαραίτητες, ακόμη κι αν είναι ακαταλαβίστικη, ως αιτιολόγηση των πραγμάτων. Δηλαδή αν απλά το "δελτίο ειδησεων" μας έλεγε π.χ. ότι "η ζωή σας θα είναι μίζερη, θα δουλεύετε σκληρά για να πάρετε μερικά χρήματα που πριν καλά-καλά τα δείτε θα πρέπει να τα δώσετε και ίσως δεν σας φτάνουν για όλες τις υποχρεώσεις σας, για ένα λόγο που δύσκολα μπορούμε να σας εξηγήσουμε", τότε όλοι είναι λογικό ότι θα πίεζαν να τους δωθεί μια εξήγηση. Αν όμως σου πούνε και τον λόγο, π.χ. "...επειδή τα spreads ανέβηκαν και ο πληθωρισμός καλπάζει", τότε έχεις μια εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση στην οποία λογικά θα πεις... "ok, τι να κάνουμε, τότε πάω πάσο, δύσκολα τα πράγματα".

Ουσιαστικά, δηλαδή, μπορεί να μην καταλαβαίνεις τον λόγο, αλλά έχεις την βεβαιότητα ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, ενώ παράλληλα δεν μπορείς να διατυπώσεις και κάποιο επιχείρημα για να αντιλέξεις μιας και δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται. Οπότε, απλά το δέχεσαι.

Υπάρχει γενικά η "συνομοσιολογική" άποψη που λέει ότι η "μηχανική του χρήματος" είναι επίτηδες διατυπωμένη τόσο πολύπλοκα, προκειμένου τελικά να μην μπορείς να την κατανοήσεις και απλά να την δέχεσαι ως δεδομένο. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το "επίτηδες". Δηλαδή, μήπως όντως η "μηχανική του χρήματος" πρέπει να είναι πολύπλοκη και δεν μπορεί να εκφραστεί απλοποιημένα;

Η πιο απλοποιημένη μορφή εξήγησης που έχω ακούσει για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι "η ύπαρξη του χρήματος συνεπάγεται την ύπαρξη του χρέους", δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει χρήμα χωρίς χρέος (γιατί κατά την "παραγωγή χρήματος" μπαίνει και ο "τόκος"), οπότε είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει χρέος το οποίο δεν μπορεί να ξεχρεωθεί γιατί κατά την "παραγωγή του χρήματος" αποπληρωμής του τόκου θα προκύψει και πάλι χρέος. Κάτι σαν φαύλος κύκλος, που αν και φαίνεται σχετικά απλό, δεν έχω καταφέρει να το κατανοήσω πλήρως ακόμη και αυτό. Ίσως θέλετε να το σκεφτείτε κι εσείς, βλέποντας την εξήγηση που δίνει το Zeitgeist: Addendum.

Πάντως, για να επανέλθουμε και να κλείσουμε, γνώμη μου είναι ότι όλες αυτές οι "παραξενες λέξεις" δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο από τα "δελτία ειδήσεων" ότι είναι γνωστές στον απλό κόσμο και ότι μπορεί ο άνθρωπος που παρακολουθεί από τον καναπέ του να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά. Εφόσον, δηλαδή, κρίνεται ότι πρόκειται για σοβαρές ειδήσεις που πρέπει να παρουσιαστούν σε ένα "δελτίο ειδήσεων" πρέπει πιστεύω να υπάρχει μέριμνα ώστε να γίνονται κατανοητές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και η κριτική σκέψη μιας και δεν μπορείς να κρίνεις κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 18/01/2011, 01:31:12
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Σκέφτομαι και γράφω:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...