Ανεπιθύμητο Δώρο ζωής: έμβρυα εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά


GreenPeace - Σεπτέμβριος 09, 2005

Κοινό Δελτίο Τύπου
8/9/2005

Άμστερνταμ / Αθήνα. Πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένα σε πιθανώς επικίνδυνα χημικά σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF

Η Έκθεση με τον τίτλο "Δώρο ζωής", η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, αποκαλύπτει ότι ύποπτα ή αποδεδειγμένα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, εισέρχονται στο σώμα εμβρύων μέσω του μητρικού αίματος και του ομφάλιου λώρου. Στα χημικά περιλαμβάνονται ορισμένα που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ζώων, καθώς και άλλα τα οποία είναι ύποπτα για πληθώρα παθήσεων στους ανθρώπους.

"Τα έμβρυα που τρέφονται από την μητέρα τους μέσω του ομφάλιου λώρου εκτίθενται σε τοξικά χημικά που περιέχονται σε προϊόντα όπως πλαστικά βινυλίου, καθαριστικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και αρώματα. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τα χημικά αυτά βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα σε όλα τα στάδια της ζωής μας, ξεκινώντας από την εμβρυακή ηλικία όπου τα παιδί είναι περισσότερο ευάλωτο", λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, ενώ ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς συμπληρώνει: "Οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν από τη βιομηχανία να αντικαταστήσει τα επικίνδυνα χημικά με άλλα πιο ασφαλή. Οι δε κυβερνήσεις οφείλουν να ψηφίσουν το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό REACH, που έχει ως στόχο να ελέγξει και σταδιακά να απαγορεύσει τη χρήση επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα της καθημερινότητάς μας".

Τα δυνητικώς επικίνδυνα χημικά βρίσκονται σε αναρίθμητα είδη, από κονσέρβες και ηλεκτρικά είδη έως εντομοκτόνα, αποσμητικά και οδοντόκρεμες. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συνθετικό μοσχοξυλένιο (που χρησιμοποιείται για να δίνει "ξεχωριστό" άρωμα στα καλλυντικά, γνωστό ως musk), αλλά και υπερφθοριωμένα συστατικά (που χρησιμεύουν στα αντικολλητικά σκεύη, όπως το Teflon, και σε αδιάβροχες επικαλύψεις). Στην έρευνα ανιχνεύθηκαν επίσης επιβραδυντικά καύσης (που είναι ύποπτα για μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς σε ζώα), όπως επίσης και το αντιβακτηριακό triclosan, που έχει ταξινομηθεί στην Ε.Ε. ως ‘πολύ τοξικό στους υδρόβιους οργανισμούς’. Περίπου το 50% των δειγμάτων αίματος από τους ομφάλιους λώρους βρέθηκε να περιέχουν triclosan, σε συγκεντρώσεις από 0.1 έως 1.3 ng/g (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο) ορού αίματος. Η ευαισθησία, των υπό ανάπτυξη παιδικών οργανισμών, σε μικρές συγκεντρώσεις χημικών, από μεμονωμένη έκθεση σε αυτά ή από έκθεση σε κοκτέιλ χημικών, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Η προτεινόμενη νέα νομοθεσία για τα χημικά (ο λεγόμενος Κανονισμός REACH) δίνει στην Ευρώπη μια μοναδική ευκαιρία για την ανάληψη δράσεων, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τις επιδράσεις των επικίνδυνων χημικών. Ο REACH θα προτρέψει τις χημικές βιομηχανίες να είναι πιο υπεύθυνες για τα χημικά που παράγουν. Το γεγονός ότι επικίνδυνα χημικά καταλήγουν στον παιδικό οργανισμό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το σημερινό καθεστώς ελέγχου έχει σημαντικά κενά.

Η Greenpeace και το WWF καλούν τους νομοθέτες να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι

  • θα αναγνωριστούν τα επικίνδυνα χημικά και θα αποσυρθούν από την αγορά,
  • θα γίνει υποχρεωτική η υποκατάσταση των τοξικών χημικών με ασφαλέστερες ουσίες.

-------------------------

Επικίνδυνα ή ύποπτα χημικά από προϊόντα καθημερινής χρήσης, περνούν από τη μητέρα στο αγέννητο παιδί, μέσω του αίματος και του ομφάλιου λώρου. Πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένα σε πιθανώς επικίνδυνα χημικά σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF. Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση...

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο (pdf)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 13/09/2005, 19:12:09
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...