Ημέρα για την Προστασία των Καταναλωτών στο Διαδίκτυο από τη Microsoft


Η Microsoft Corp. ανακοίνωσε σήμερα την Ημέρα για την Προστασία των Καταναλωτών στο Διαδίκτυο, για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υψηλά κρούσματα πειρατείας. Σύμφωνα με την 7η ετήσια μελέτη της BSA/IDC, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα , το ποσοστό πειρατείας της περιοχής ανέρχεται στο 64%, το υψηλότερο ποσοστό που σημειώνεται παγκοσμίως.

Σκοπός της Ημέρας για την Προστασία των Καταναλωτών στο Διαδίκτυο είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πειρατικού λογισμικού στο διαδίκτυο. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το 60% των ιστοσελίδων του διαδικτύου που προσφέρουν πειρατικό λογισμικό ή εργαλεία απόκτησης αυτού, περιλαμβάνουν ποικίλες απειλές ασφαλείας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα λειτουργικά συστήματα . Σύμφωνα με τη μελέτη για την πειρατεία της BSA/IDC, το 43% όλων των υπολογιστών παγκοσμίως χρησιμοποιούν πειρατικό ή μη αδειοδοτημένο λογισμικό, το οποίο αντιστοιχεί στην εμπορική αξία των 51.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως . Στην Ελλάδα η πειρατεία ανέρχεται στο 58%, ενώ εκτιμάται ότι έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 1000 θέσεων εργασίας και πάνω από 40 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο φόρων.

Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει λάβει περισσότερες από 280.000 καταγγελίες από καταναλωτές που εν αγνοία τους απέκτησαν πειρατικό λογισμικό. Ο υψηλός αυτός αριθμός καταγγελιών, καθώς και η αυξανόμενη ανησυχία για τις ζημίες που προκαλούνται από το πειρατικό λογισμικό, καταδεικνύει την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσω πρωτοβουλιών ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους της πειρατείας. Για το λόγο αυτό η Microsoft συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο.

Ο κ. Ernst - Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, δήλωσε: «Οι καταναλωτές στην Ελλάδα που κατεβάζουν χωρίς να το γνωρίζουν πειρατικό λογισμικό πιθανώς εκθέτουν τους υπολογιστές τους σε ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Η προστασία των καταναλωτών από απειλές ασφαλείας, καθώς και από πιθανή απώλεια προσωπικών δεδομένων εξαιτίας της πειρατείας στο διαδίκτυο είναι σημαντική για εμάς. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν».

Η διακίνηση πειρατικού λογισμικού σε διεθνές επίπεδο έχει ήδη προκαλέσει ζημιές στους καταναλωτές, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, στην καινοτομία, ακόμα και στην παγκόσμια οικονομία. Τα παράνομα κυκλώματα έλκονται από το διαδίκτυο ως μέσο διανομής πειρατικού λογισμικού, καθώς λόγω ανωνυμίας, εξασφαλίζεται προστασία για τις δραστηριότητές τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά κυκλώματα διακίνησης πειρατικού λογισμικού συσχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Διαθέτοντας εξελιγμένες εγκαταστάσεις, παράγουν παράνομα αντίγραφα λογισμικού, ενώ εκμεταλλεύονται τα δίκτυα διανομής που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες παράνομες δραστηριότητες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα κυκλώματα αυτά αφιερώνουν ένα σημαντικό μέρος των πόρων τους στην αντιγραφή μοναδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας της Microsoft, με σκοπό την πώληση πιστών – αλλά παράνομων – αντιγραφών στους καταναλωτές, σε τιμές σχεδόν ίδιες με αυτές του γνήσιου λογισμικού.

Παγκόσμιες πρωτοβουλίες

Η διεθνής στρατηγική της Microsoft για την πάταξη της πειρατείας προβλέπει επίσης την ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογιών για την αναγνώριση παράνομων αντιγράφων, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών συνεδρίων, τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον όσων εκμεταλλεύονται εμπορικά τα αντίγραφα αυτά, καθώς και των διαδικτυακών πειρατών.

Η δύναμη στους καταναλωτές

Η Microsoft ενθαρρύνει τους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη τους τα παρακάτω όταν αγοράζουν λογισμικό μέσω διαδικτύου:

  • Να απευθύνονται σε έμπιστο/γνωστό διαδικτυακό κατάστημα
  • Να βεβαιώνονται ότι το λογισμικό εγκρίνεται από την αξιολόγηση του Windows Genuine Advantage
  • Να υποψιάζονται αν η τιμή του είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή
  • Να ζητούν Πιστοποιητικό Γνησιότητας (Certificate of Authenticity ή COA)
  • Να βεβαιώνονται για τη διάθεση ηλεκτρονικής σύμβασης άδειας χρήσης τελικού χρήστη (EULA)

Microsoft - Δελτίο τύπου 20/05/2010

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 20/05/2010, 22:55:32
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Καταναλωτές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...