Τα φόρουμ και οι τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο


Υπήρξε πριν μερικές μέρες προβληματισμός στο φόρουμ, για το παρόν και το μέλλον του φόρουμ. Μέσα από τα μηνύματα που διάβαζα ήρθαν στο μυαλό μου διάφορες σκέψεις, τις οποίες δεν έγραψα τότε, καθώς ήθελα οπωσδήποτε να συγκεντρωθώ και προχωρήσω αυτήν την φορά με την ανακαίνιση που ήθελα να κάνω.

Ακούστηκαν σκέψεις για την "επικοινωνία" ή την "φυσική φθορά των πραγμάτων". Η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας φόρουμ πέρα από έναν μικρό πυρήνα ενεργών μελών, δεν υπήρχε ανέκαθεν μεγάλη συμμετοχή. Πάντως ακόμη κι έτσι, ανταλλάχθηκαν κατά καιρούς απόψεις γύρω από διάφορα θέματα, δημιουργήθηκαν κάποιοι δεσμοί και φιλίες που κρατάν και offline.

Θα συμφωνήσω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ύπαρξης ένα φόρουμ απλά για καλημέρα/καληνύχτα κλπ. Από την άλλη βέβαια δεν θα ήταν φυσικό και να υπάρχει συνεχώς ένα βαρύ κλίμα προβληματισμού μόνο γύρω από τα σοβαρά θέματα (που υπάρχουν και από αυτά μπόλικα) γιατί θα αρχίζαμε να καίμε τις εγκεφαλικές μας φλάντζες.

Πιστεύω ότι η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση, γι' αυτό και το σλόγκαν που προσπαθούσε να δώσει το στίγμα, ήταν το... Serious humor, δηλαδή και serious και humor, και γιατί όχι... humor ακόμη και στο serious.

Γενικά το ζητούμενο πιστεύω είναι να υπάρχει ένα ευχάριστο κλίμα που προσπαθεί όσο μπορεί να είναι και εποικοδομητικό. Να έχουμε κατά νου δηλαδή ότι υπάρχει ένα χώρος που μπορούμε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις ή πληροφορίες, όταν και αν το θέλουμε. Από εκεί και πέρα σίγουρα δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση ως προς την συχνότητα ή τον ποσότητα της συμμετοχής, γιατί για όλους μας υπάρχουν δουλειές/άγχη και διάφορα θέματα της καθημερινότητας που ακόμη και να θέλουμε να συμμετέχουμε περισσότερο, καμιά φορά δεν μας αφήνουν περιθώρια.

Οι τάσεις στο διαδίκτυο... και τα forums

Τώρα, μέσα στον προβληματισμό για την δική μας περίπτωση, επειδή το internet προσπαθώ να το παρακολουθώ πιο σφαιρικά (λόγω και της δουλειάς μου), κάποια στιγμή μου ήρθαν και κάποιες επιπλέον σκέψεις για τα φόρουμ και τις τάσεις στο διαδίκτυο.

Γενικά τα forum μπορούμε να πούμε ότι "άνθισαν" κυρίως στις αρχές και τα μέσα τις προηγούμενης δεκαετίας, τότε που μαζί με το chat ήταν τα κυρίως μέσα αμφίδρομης επικοινωνίας στο internet. Φτάνοντας στην νέα δεκαετία οι τάσεις στο internet άλλαξαν αρκετά και όπως θα έχετε διαπιστώσει πιθανόν, τώρα επικρατεί κυρίως το μοντέλο του πακέτου [blog + facebook + twitter] που έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες επικοινωνίας που παλιότερα κάλυπταν τα φόρουμ.

Έτσι, δεν πιστεύω ότι η έννοια του forum έχει φθαρεί, απλά το διαδίκτυο μετασχηματίζεται και τα forums γενικά έχουν χάσει την θέση που είχαν παλιότερα. Αυτά που συνεχίζουν χωρίς μεγάλες "απώλειες" από την εξέλιξη στο διαδίκτυο, φαίνεται να είναι εκείνα που εξειδικεύονται σε κάτι αρκετά συγκεκριμένο, π.χ. τεχνολογία ή εργασία ή κινητά τηλέφωνα κλπ. Κάποιο χόμπι π.χ. που να συγκεντρώσει ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον αυτό ή ίσως ένα φόρουμ για την υποστήριξη κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας. Αλλά το κόνσεπτ, πάντως, του φόρουμ με γενική θεματολογία (λίγο απ' όλα), δεν φαίνεται να έχει μεγάλη αποδοχή, αυτήν την εποχή.

Τον τελευταίο χρόνο έχω δει και κανά δυο forum που ήξερα είτε να κλείνουν (delete) επειδή δεν έγραφε κανείς, είτε π.χ. ιστοσελίδα με φόρουμ να αντικαθίσταται από blog, προφανώς για να γίνει πιο τρέντυ. Προσωπικά, αν και δεν μπορώ να ξέρω τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν σε τέτοιες αποφάσεις, δεν συμφωνώ και στις δύο περιπτώσεις.

Διάβαζα πρόσφατα ότι στην Αμερική πριν μερικές βδομάδες το facebook ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα το google. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το google το επισκέπτεται κάποιος για αναζήτηση δηλαδή σερφάρισμα, θα μπορούσε ίσως σε ελεύθερη μετάφραση να συμπαιράνει κανείς ότι ενδεχομένως φαίνεται μια τάση στους χρήστες να επιλέγουν π.χ. να αφιερώνουν τον χρόνο τους στο facebook αντί να σερφάρουν σε διάφορα άλλα sites. Ντάξει, και το myspace γνώρισε κάποια στιγμή μεγάλη επιτυχία αλλά κάποια στιγμή φαίνεται να άλλαξαν τα πράγματα.

Γενικά το διαδίκτυο αλλάζει συνεχώς, μερικά πράγματα είναι και σαν μόδα... και σε ότι αφορά τα forums (που ήταν και το κυρίως θέμα μας) πιστεύω ότι, είναι τέτοια η φύση τους, που γενικά (έστω και με διακυμάνσεις) θα παραμείνουν σταθερή αξία διαχρονικά.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 06/04/2010, 23:31:43
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ιντερνέτ:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Lydia

07/04/2010, 09:22:04

Απ: Τα φόρουμ και οι τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο

Συγκινήθηκα.Για αισιοδοξία σου,για την πίστη σου σε αυτό το φόρουμ,γιατί είναι σαν να πιστεύεις σε καθέναν από μας ξεχωριστά.Για την προσπάθειά σου να το κρατήσεις ανοιχτό και ενεργό,με κόστος στον εργασιακό και προσωπικό σου χρόνο.Απλά...σ'ευχαριστώ:-)

_fantom_

_fantom_

07/04/2010, 10:26:41

Απ: Τα φόρουμ και οι τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο

κοίταξε, εξ' ορισμού στα φόρουμ, δεν είναι στο χέρι κανενός "ενός" να το κρατήσει ενεργό, χρειάζεται γενικά διάθεση για συμμετοχή, και ως γνωστών χρειάζεται τουλάχιστον δύο άτομα, ώστε να γίνει μία συζήτηση :)

από την άλλη, όταν είδα π.χ. φόρουμ να έχει αφανιστεί με μια ανακοίνωση εν ολίγοις "αποφασίσαμε να το κλείσουμε επειδή δεν μιλούσε κανείς" με "σόκαρε" λίγο. γιατί ντάξει, κατά καιρούς στο φόρουμ αποτυπώνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, οπότε και μόνο γι'αυτό δεν μπορείς να πατήσεις ένα delete. ακόμη και να φτάσει η ώρα να μην μιλάει κανείς, πιστεύω ότι μπορεί να μείνει ανοιχτό ένα φόρουμ, έστω σαν ένα "message μες το bottle" αν πούμε π.χ. ότι το ιντερνέτ θα είναι ο ωκεανός.

τσπ, για εμάς εδώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος για απαισιοδοξία, ανέκαθεν ήμουν αισιόδοξος για το netrino. άλλωστε από εδώ περνάν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα (άσχετα που ελάχιστοι από αυτούς μας μιλούν) οπότε... δεν αποκλείεται κάποια στιγμή κάποιος ακόμη να προστεθεί στην παρέα :)

anna

anna

08/04/2010, 06:42:37

Απ: Τα φόρουμ και οι τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο

"Message in a bottle" μέσα στον ιντερνετικό ωκεανό...ωραία παρομοίωση:)
(Κρύβει όμως μια κάπως "μελαγχολική" αισιοδοξία, θα έλεγα εγώ...)

_fantom_

_fantom_

08/04/2010, 06:47:10

Απ: Τα φόρουμ και οι τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο

αναφερόμουν στην περίπτωση του παραδείγματος, φτου-φτου φτου... μακριά από μας :-)

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...