Αισιόδοξα μηνύματα για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές


Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών διακυβεύεται συνεχώς από μία σειρά παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας το οποίο σταθερά αναδεικνύεται υποδεέστερο τόσο των αναγκών περιβαλλοντικής προστασίας όσο και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας.

Πέρα από τις γνωστές κακοδαιμονίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης (απαξίωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ελλιπής εφαρμογή της νομοθεσίας, έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας), οι οποίες στο ζήτημα της δασοπροστασίας εκδηλώνονται στον υπερθετικό βαθμό, εντοπίζονται και μία σειρά από ειδικότερα ζητήματα: το ευρύτερο δόγμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών (έμφαση στην καταστολή αντί της πρόληψης και της διαχείρισής τους, έμφαση στην εναέρια και μηχανοκίνητη πυρόσβεση αντί της διαχείρισης της βλάστησης), η ελλιπής εκπαίδευση και αποξένωση από τον φυσικό χώρο του αρμόδιου προσωπικού, η μη-αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού και η μειωμένη εγρήγορση των πολιτών.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία έχει πολλάκις αναδείξει το WWF Ελλάς μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις και υπομνήματα προς την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες της, παρουσιάζονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ «Το Τρίγωνο της Φωτιάς». Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΣΚΑΪ, ΑΝΕΜΟΝ και WWF Ελλάς σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, προβλήθηκε σήμερα σε ανοικτή εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με την συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων και υπηρεσιών, επιστημόνων, εθελοντών, αλλά και πολλών πολιτών. Την προβολή ακολούθησε ανοικτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός ΠΕΚΑ, κα. Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας και ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κας. Σοφίας Παπαϊωάννου.

Κατά τη συζήτηση, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και ανακοίνωσαν τα πρώτα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και τον αυστηρότερο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, καθώς και την ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών και της αξιοποίησης του εθελοντισμού.

Επ’ αυτών, ο κ. Σπύρος Βούγιας τόνισε: «Το θέμα της προστασίας των δασών, της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας από την πυρκαγιά, αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα ασφάλειας για τη χώρα μας. Αλλάζουμε φιλοσοφία και στάση ζωής απέναντι στο πρόβλημα και στο φυσικό περιβάλλον συνολικά. Λειτουργούμε προληπτικά, εκσυγχρονίζουμε τα μέσα μας, εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους εθελοντές». Από την πλευρά της, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε: «Το ΥΠΕΚΑ θα εγκαινιάσει πιλοτικά ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που αφορά στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία των δασών με τη συμμετοχή και συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών. Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης δασικής υπηρεσίας που να μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας μας με πρώτο βήμα την αποτελεσματική ενσωμάτωση της δασικής υπηρεσίας στο φυσικό της σπίτι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Από μέρους του WWF Ελλάς, ο κ. Καραβέλλας επεσήμανε: «Τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, όσο και αυτή κάθε αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργών, αποτελούν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι αποτελούν μονάχα ένα πρώτο βήμα σε έναν ιδιαίτερα μακρύ δρόμο. Η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί μακροπρόθεσμα από τη διάθεση και δυνατότητα των συναρμόδιων υπουργείων να αναστήσουν τη δασική υπηρεσία και τη δασική διαχείριση, να αναβαθμίσουν το Πυροσβεστικό Σώμα, να μεταφέρουν την έμφαση από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψη και τη διαχείριση, να ελέγξουν και να συντονίσουν τους πόρους και τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα και να κάνουν ουσιαστικά ανοίγματα στην κοινωνία και τον εθελοντισμό».

WWF - Δελτίο τύπου 03/03/2010

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 05/03/2010, 10:28:03
Ετικέτες: , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...