Η δράση των καταναλωτών ενάντια στις κλιματικές αλλαγές


Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν αλλά οι κυβερνήσεις διστάζουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, οι καταναλωτές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. 20.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι εκλύονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, χάρη στους 10 + 1 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζουν πάνω από 5000 καταναλωτές οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία της Greenpeace.

Επίσης, η πίεση των καταναλωτών συνέβαλε σημαντικά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από την ευρωπαϊκή αγορά από το Σεπτέμβριο του 2009.

Η εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκίνησε το Μάιο του 2007, με στόχο τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια της εκστρατείας, η Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας της Greenpeace σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σύνθημα "Εξοικονόμηση ενέργειας - Καιρός για δράση", ενημέρωσε πάνω από 15.000 καταναλωτές από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2008, για απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που ο καθένας μπορεί να κάνει μέρος της καθημερινότητάς του. Από αυτούς, πάνω από 5000 "δεσμεύτηκαν" να αναλάβουν δράση ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, εφαρμόζοντας τους 10 + 1 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι.

Στο επίκεντρο της εκστρατείας για την εξοικονόμηση ενέργειας βρέθηκαν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακά σπάταλου προϊόντος. Αλλάζοντας μόνο μία λάμπα πυρακτώσεως με μία αντίστοιχη εξοικονόμησης ενέργειας, αποτρέπεται η έκλυση 116 κιλών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ ο καταναλωτής εξοικονομεί 12 περίπου ευρώ το χρόνο από την εξοικονόμηση ρεύματος.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Οικολογικού Σχεδιασμού αποφάσισε την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από την ευρωπαϊκή αγορά. Η στροφή στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα περιορίσει σημαντικά την ανάγκη κατασκευής νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ μετά τους λαμπτήρες θα εξεταστεί η ενεργειακή απόδοση και άλλων προϊόντων, όπως τα κλιματιστικά.

«Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή είναι σαφές: η καθημερινή μας δράση ως καταναλωτές μπορεί να φέρει σπουδαία και χειροπιαστά αποτελέσματα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Καλούμε όλους τους Έλληνες καταναλωτές να λάβουν μέρος στην εκστρατεία μας για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και να απαιτήσουν υπεύθυνες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Οι καταναλωτές μπορούν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.stopclimatechange.gr ή καλώντας στα γραφεία της οργάνωσης, στο τηλέφωνο 210 3840774.

Greenpeace - Δελτίο τύπου 13/03/2009

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/03/2009, 15:06:47
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...