Από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά


Στη διάλεξη με τίτλο «Εμείς: Ο Εγκέφαλός μας: Από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά» προσκαλεί το κοινό, η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τρείς επιστήμονες θα αναλάβουν να μας μυήσουν στον κόσμο των επιστημών του εγκεφάλου και της νόησης, με τρόπο απλό και κατανοητό και να μας ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας του νευρικού συστήματος.

Πρόκειται για τον Δρ. Αντώνη Γαβαλά, Ερευνητή Γ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος θα αναφερθεί το θέμα με τίτλο «Ο εγκέφαλος δημιουργείται: τα θεμέλια». Ο Δρ. Γαβαλάς θα αναπτύξει στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και δομείται ο εγκέφαλος και θα εξηγήσει γιατί «ερχόμαστε στη ζωή όχι σαν άγραφος πίνακας αλλά σαν όντα προικισμένα με δεξιότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

Aκολούθως, η Δρ. Χριστίνα Δάλλα, Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Ο εγκέφαλος αλλάζει: πως οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο» θα αναλύσει νεότερα δεδομένα που δείχνουν ότι η μάθηση και οι νέες εμπειρίες συμβάλουν στην επιβίωση των νέων νευρικών κυττάρων και στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου.

Η τρίτη εισηγήτρια, Δρ. Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα αναφερθεί στο θέμα με τίτλο «Ο εγκέφαλος εν δράσει: ερμηνεία του κόσμου» και θα σταθεί σε ερώτηματα όπως: Τί ακριβώς κάνει ο εγκέφαλος; Πόσο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα βρίσκονται οι αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτήν; Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο με τον διπλανό μας;

Την διάλεξη καθώς και την συζήτηση με το κοινό, που θα ακολουθήσει, συντονίζει ο κ. Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σημειώνεται ότι η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της «εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο»,της διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης που συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies και την International Brain Research Organization.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περιλήψεις εισηγήσεων

«Ο εγκέφαλος δημιουργείται: τα θεμέλια»

Δρ. Αντώνης Γαβαλάς, Ερευνητής Γ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Δρ. Γαβαλάς θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και δομείται ο εγκέφαλος κατά την εμβρυογένεση και πως από ένα σχετικά ομοιογενές σύνολο κυττάρων αναπτύσσονται διακριτές περιοχές του εγκεφάλου με διαφορετικές δεξιότητες και αποστολές.

Η δημιουργία διαφορετικών νευρικών κυττάρων, οι συνδέσεις τους και η σύνδεση διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου βάζουν τα θεμέλια της συμπεριφοράς μας μετά την γέννηση. Το σχέδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου είναι εγγεγραμμένο στα γονίδιά μας και είναι κοινό για όλους μας – μικρές διακυμάνσεις στην εκτέλεσή του λόγω κληρονομικότητας αλλά και τυχαίων αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον σφραγίζουν την ατομικότητά μας.

Ερχόμαστε στη ζωή όχι σαν άγραφος πίνακας αλλά σαν όντα προικισμένα με δεξιότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μαζί με αυτές φέρνουμε και σαν εφεδρείες - ανάμνηση της εμβρυικής μας ανάπτυξης - νευρικά βλαστοκύτταρα, η ανακάλυψη των οποίων έχει φέρει επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του.

Έτσι, αντίθετα από την άποψη που επικρατούσε μέχρι πριν από 10 χρόνια, η δημιουργία νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δε σταματά μετά τη γέννηση. Αντιθέτως, είναι πλέον γνωστό ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου η γένεση νέων νευρικών κυττάρων συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμα και στους ενήλικους οργανισμούς.

«Ο εγκέφαλος αλλάζει: πως οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο»

Δρ. Χριστίνα Δάλλα, Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα, Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Ο εγκέφαλος αλλάζει: πως οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο» θα μιλήσει για το φαινόμενο της νευρογένεσης, τη σχέση του με τη συμπεριφορά και τους παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θα αναφερθεί στην αρνητική επίδραση του στρες και στη θετική επίδραση της γυμναστικής και ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Πώς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε τα νέα νευρικά κύτταρα που γεννιόνται στον εγκέφαλό μας; Η Δρ. Δάλλα θα αναλύσει νεότερα δεδομένα που δείχνουν ότι η μάθηση και οι νέες εμπειρίες συμβάλουν στην επιβίωση των νέων νευρικών κυττάρων και στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου.

«Ο εγκέφαλος εν δράσει: ερμηνεία του κόσμου»

Δρ. Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Είναι πλέον αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι ο εγκέφαλος είναι το όργανο που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να επικοινωνούμε με τους άλλους γύρω μας. Πώς όμως γίνεται αυτό και τί ακριβώς κάνει ο εγκέφαλος; Πόσο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα βρίσκονται οι αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτήν; Και πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο με τον διπλανό μας; Αντίθετα με την άποψη που θέλει τον εγκέφαλο να καταγράφει πιστά την εξωτερική πραγματικότητα, η Δρ. Σκαλιόρα θα δείξει πως ο εγκέφαλος συνεχώς ερμηνεύει τα δεδομένα που δέχεται, και επιπλέον ότι αυτή η ερμηνεία εξαρτάται καθοριστικά από την οργάνωση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, αλλά και από τις γνώσεις που έχουμε ενσωματώσει για τον κόσμο γύρω μας.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ - Δελτίο τύπου 16/02/2009

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 17/02/2009, 16:01:21
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Υγεία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...