Ζητείται ηγέτης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του επισφράγισε την απομάκρυνση της Ε.Ε. από τον ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με την ψήφο τους σήμερα το πρωί ενέκριναν τις θέσεις του Συμβουλίου Υπουργών και ουσιαστικά απαρνήθηκαν τις δικές του αρχικές προτάσεις αλλά και αυτές της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζοντας ένα προβληματικό σύνολο προτάσεων που αντιτίθεται στην προσπάθεια για την παγκόσμια αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τα συγκεκριμένα μέτρα του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν όχι μόνο δεν επαρκούν για να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές, αλλά επιπλέον παρατείνουν την εξάρτηση της ΕΕ από ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.
 
«Η Ευρώπη υποσχέθηκε τον ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών, αλλά όπως αποδείχτηκε αυτά ήταν λόγια του αέρα. Το "Πακέτο για την Ενέργεια" δεν μας οδηγεί ούτε ως τα μισά του δρόμου στον αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, ενέδωσαν στις πιέσεις της βιομηχανίας και στα κοντόφθαλμα συμφέροντα κάποιων κρατών-μελών. Ακόμα χειρότερα, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή ρυπογόνου ενέργειας από ορυκτά καύσιμα την ώρα που έπρεπε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Η επένδυση σε εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) προσφέρει συγκριτικά πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
 
Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο βρίθει εξαιρέσεων υπέρ της ρυπογόνου παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τον ανεπαρκή στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2020. Το κείμενο αγνοεί επίσης τη βασική αρχή ο "ρυπαίνων πληρώνει" και διανέμει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες.
 
Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται εν μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη το 2009, είναι αδιανόητο αυτό το κείμενο να αποτελέσει βάση για τις ευρωπαϊκές θέσεις σε διεθνές επίπεδο.
 
Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να υπερψηφίσουν σήμερα την αδύναμη νομοθεσία που στοχεύει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων. Μετά από έντονες παρασκηνιακές πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι αρχικοί στόχοι και οι ποινές για μη-συμμόρφωση μετριάστηκαν σημαντικά. Επιπλέον, η νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί πριν το 2015, τρία χρόνια αργότερα δηλαδή από την αρχική πρόταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδυνάμωσαν σημαντικά την αρχική συμφωνία κατανομής βαρών του “Πακέτου για την Ενέργεια” – ύστερα από πιέσεις ορισμένων κρατών-μελών – με αποτέλεσμα οι χώρες να μπορούν αντισταθμίσουν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών τους με αμφισβητήσιμα έργα εκτός Ε.Ε. Πλέον περίπου 65% με 75% αυτών των μειώσεων θα μεταφερθούν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η συμφωνία για την κατανομή βάρους καλύπτει περίπου το 55% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνει τομείς που δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS), όπως λ.χ. ο τομέας μεταφορών, η γεωργία, τα νοικοκυριά κα. Λεπτομέρειες για τη σχετική πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: http://www.greenpeace.org/...

Greenpeace - Δελτίο τύπου 17/12/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 18/12/2008, 17:22:06
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

montecristos

montecristos

05/01/2009, 12:16:56

Απ: Ζητείται ηγέτης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Ενα ειναι το σίγουρο φίλοι μου, και απλά δεν δημοσιεύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι προεκτάσεις του είναι πλέον μη αντιστρέψιμες και για αυτό κρίνεται μάταιο ακόμα και να προσπαθήσουν, ετσι και αλλιώς η γη θα υπάρχει και μετά την κλιματική αλλαγή και μάλιστα χωρίς τους ανθρώπους πάνω της !! η ζωή θα βρεί τρόπο να συνεχίσει το έχει αποδείξει εκατομύρια χρόνια τώρα εμείς απλώς δεν θα είμαστε εκεί να το δούμε γιατι οι πράξεις μας και η ματαιοδοξία αποτελέσαν την θηλιά που αυτοκτονήσαμε.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...