Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας 17/10/2008


Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, βρίσκονται υπερβολικά συχνά αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Η διεθνής οργάνωση τόνισε πως ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να σπάσει μόνο αν οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που να δίνουν σε όσους και όσες ζουν στη φτώχεια τη δυνατότητα να αποτελούν μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και να αναλύσουν με καλύτερο τρόπο το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατευθύνουν και εμβαθύνουν τη φτώχεια.

Η Γουίντνεϋ Μπράουν (Widney Brown), Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής, επισήμανε: «Η έμφαση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων. Πολύ συχνά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν καν οι άνθρωποι που οι ζωές τους υφίστανται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, κάτι που τελικά μειώνει τις δυνατότητες να εξαλειφθεί η φτώχεια.

«Τα κράτη πρέπει να διαλύσουν τους φραγμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων στην παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την τροφή, το καθαρό νερό και την αποχέτευση. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις ενάντια στους ανθρώπους που υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων πληθυσμών, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με αναπηρίες», πρόσθεσε.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί φοβούνται πως δεν θα έχουν στέγη, πως τα παιδιά τους δεν θα έχουν τίποτα να φάνε, πως θα τους σκοτώσει κάποια σφαίρα ή πως θα συλληφθούν αυθαίρετα. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως είναι καιρός η υφήλιος να δεσμευθεί ώστε να τερματίσει την ανασφάλεια, τον αποκλεισμό και τη σιωπή όσων ζουν στη φτώχεια. Η φτώχεια δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταλάβουμε πως το να είσαι φτωχός σημαίνει έλλειψη ελευθερίας και δικαιοσύνης», δήλωσε ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Δημήτρης Μπότσος.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο (πάντα σε τοπικό επίπεδο). Δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλίες, μουσικά και άλλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ελβετία, την Τουρκία και την Αυστραλία. Στο Λονδίνο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση η ταινία «Το τέλος της φτώχειας».

Επίσης, η Γουίντνεϋ Μπράουν θα λάβει μέρος σε μια μεγάλη συζήτηση για τη φτώχεια στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.un.org.

Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε μία ταινία για τον Μάικλ Νιάνγκι (Michael Nyangi), από την παραγκούπολη Κιμπέρα (Kibera) της Κένυα. Ο Μάικλ διευθύνει την οργάνωση "Lomoro Microfinance", η οποία δραστηριοποιείται σε έξι διαφορετικές παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Πτυχιούχος λογιστής, ο Μάικλ δημιούργησε τη "Lomoro" 5 χρόνια πριν, όταν ήταν 23 χρονών. Σήμερα η οργάνωση έχει 150 μέλη και βοηθά ανθρώπους να ξεκινήσουν μικρές δραστηριότητες που να τους προσφέρουν εισόδημα. Ο Μάικλ ζει κι αυτός στην Κιμπέρα, μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις, στην οποία κατοικούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ταινία θα προβληθεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σήμερα 17 Οκτωβρίου ως μέρος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας κι έτσι θα ακουστούν οι απόψεις του Μάικλ και των γειτόνων του.

Τέλος, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υποστηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, της ελληνικής πλατφόρμας του GCAP (Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια), προωθώντας την παγκόσμια έκκλησή του να εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις τις υποσχέσεις τους για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έκκληση γράφοντας το δικό τους μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.inmyname.com/.

Διεθνής Αμνηστία - Δελτίο τύπου 17/10/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 19/10/2008, 15:15:22
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Κοινωνία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...