Διεθνής Εκστρατεία με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών»


«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζει αμείωτη σε κάθε ήπειρο, χώρα και πολιτισμό. Είναι ένα καταστροφικό τίμημα στη ζωή των γυναικών, στις οικογένειές τους, και στην κοινωνία στο σύνολό της. Οι περισσότερες κοινωνίες απαγορεύουν αυτή τη βία - και όμως η πραγματικότητα είναι ότι πολύ συχνά, καλύπτεται  ή σιωπηρά συγχωρείται.» αναφέρει σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon.

Το Αναπτυξιακό Ταμείο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (Unifem) έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία, ενώ στην Ελλάδα συνεργάζεται με την Μη-Κυβερνητική Οργάνωση HumanAid, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών.  Υπογράφοντας σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στο Internet, οι πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν ενώνουν την φωνή τους, ως έκφραση δημόσιας στήριξης και να απαιτήσουν ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παντού.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας είναι η διάσημη ηθοποιός, Nicole Kidman, η οποία ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, μεταδίδει το μήνυμα και προσκαλεί τους πολίτες για δράση. Η εκστρατεία λήγει στις 25/11/2008 (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), ημερομηνία κατά την οποία οι υπογραφές θα παραδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΤΙ: Η διαδικτυακή καμπάνια με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στην Βία κατά των Γυναικών» είναι μια παγκόσμια προσπάθεια του Αναπτυξιακού Ταμείου του ΟΗΕ για τις γυναίκες (UNIFEM) για το τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Στην Ελλάδα, το UNIFEM συνεργάζεται με την HumanAid γι’αυτή την πρωτοβουλία που σαν στόχο έχει να αποδείξει ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα ανθρώπων που υψώνουν τη φωνή τους και απαιτούν ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παντού. 

Οι συμμετέχοντες προσθέτουν τα ονόματά τους σε ένα βιβλίο του Internet στο www.saynotoviolence.org ή στο www.humanaid.gr ως έκφραση της δημόσιας στήριξης και πρόσκληση για δράση. Η διεθνής αυτή καμπάνια αναπτύχθηκε για να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες που κάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Μoon για το ίδιο θέμα.

ΓΙΑΤΙ: Μία στις τρεις γυναίκες στο κόσμο κακοποιείται κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Unifem. Είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό, είτε για εξαναγκασμό σε σεξουαλική επαφή, είτε για ενδοοικογενειακή βία, είτε για κακοποίηση άλλης μορφής, η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πλέον σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μια ζωή χωρίς βία είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας.

ΠΟΙΟΣ: Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, διάσημη ηθοποιός, Nicole Kidman είναι η εκπρόσωπος της καμπάνιας.

"Έχω δεσμευθεί να ενισχύσω τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που υπήρξαν θύματα βίας και κακοποίησης. Γι'αυτό ήμουν η πρώτη που προσέθεσα  το όνομά μου για αυτή τη σημαντική εκστρατεία. Σας προσκαλώ να  προσθέσετε το όνομά σας δίπλα στο δικό μου για να πούμε όλοι μαζί  «όχι» στη βία κατά των γυναικών. Ας γνωρίζουν οι διασωθείσες από τη βία, ότι δεν είναι μόνες τους, ότι μπορούν να υπολογίζουν σε μας".  - Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του UNIFEM, Nicole Kidman

ΣΤΟΧΟΙ:

1. Ο στόχος είναι 1.000.000 υπογραφές. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 239.000 υπογραφές. Η εκστρατεία λήγει στις 25 Νοεμβρίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία οι υπογραφές θα παραδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ  Ban Ki-Μoon με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

2. Αποδεδειγμένη ευρεία δημόσια υποστήριξη για την ανάληψη δράσεων και χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

Το όνομά σας μετράει:

  • Υπογράφοντας με αυτόν τον δημόσιο τρόπο, οι πολίτες δείχνουν στις κυβερνήσεις τους, ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών πρέπει να γίνει βασικό μέλημα και να υποστηριχτούν λύσεις.
  • Γυναίκες που κακοποιήθηκαν μαρτυρούν ότι είναι σημαντικό για αυτές να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι η υπόθεση τους προασπίζεται από ανθρώπους παντού
  • Η εκστρατεία της μεγάλης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το Internet στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με λύσεις.
  • Η δημόσια υποστήριξη δίνει βάρος στην συγκέντρωση πόρων για προγράμματα και υπηρεσίες για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Κάθε όνομα καθιστά σαφές ότι ο τερματισμός της βίας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοιάζονται αρκετά ώστε να στείλουν το μήνυμα.
Λίγα λόγια για το UNIFEM

Το UNIFEM, οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε καινοτομικά προγράμματα και στρατηγικές για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Τοποθετώντας την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών του, το UNIFEM εστιάζει τις δραστηριότητές του σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς: (1) τη μείωση της φτώχειας που προέρχεται από την ανισότητα των φύλων, (2) τερματισμός της βίας κατά των γυναικών, (3) αναστροφή της εξάπλωσης του HIV / AIDS μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών, και (4) την επίτευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου.

http://www.unifem.org

Λίγα λόγια για την HumanAid

Η HumanAid είναι μια ανθρωπιστική και αναπτυξιακή μη κυβερνητική οργάνωση, μέλος της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Με παραρτήματα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και με διεθνείς συνεργασίες, η HumanAid εξειδικεύεται σε θέματα πολιτικής, που άπτονται της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών, της παροχής άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληττόμενα κράτη και κοινωνίες, της δημιουργίας γεφυρών φιλίας και πολιτισμού μεταξύ των λαών.

Η πολιτική της σχηματικά αποτυπώνεται σε τρεις τεμνόμενους κύκλους. Ο ένας εμπεριέχει τους Στόχους της Χιλιετίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από τον ΟΗΕ και παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ. Ο δεύτερος περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τρίτος αποτυπώνει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτικής. Ο κοινός χώρος προσδιορίζει το πεδίο της δράσης της.

http://www.humanaid.gr 

HumanAid - Δελτίο τύπου 13/10/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/10/2008, 19:16:47
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Κοινωνία:


Κοινωνικός σχολιασμός

ROSEBUD

ROSEBUD

15/10/2008, 10:11:02

Απ: Διεθνής Εκστρατεία με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών»

Το κακό είναι ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί τόσο σύνηθες φαινόμενο,που τείνει να γίνει και φυσιολογικό!Διότι δεν είδα και κανέναν να τον πιάνει(ουσιαστικά!)ο πόνος,όποτε μια γυναίκα κακοποιείται!μόνο όταν βιάζεται άντρας ξέρουν να το κάνουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις!

Επισκέπτης

Πεντζεχρή Διονυσοπούλου

18/10/2008, 19:40:57

Απ: Διεθνής Εκστρατεία με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών»

Δυστυχώς για μας τις γυναίκες η κακοποίηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που παρατηρείται σ' όλες τις κοινωνικές τάξεις. Θα πρέπει όλες εμείς που νιώσαμε την κάθε είδους (ψυχική, σωματική, γλωσσική...) κακοποίηση, να ενώσουμε τις ψυχές και τις φωνές μας. Θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να σεβαστούν τη Γυναίκα!
Πιστεύω η μάνα που ανατρέφει τους γιους της, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα που πρέπει να του μάθει, είναι και η καλή συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...