Έρευνα για την Κατάργηση των Συνόρων στην Αγορά Εργασίας


Πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη πόλη ή χώρα εμφανίζονται οι Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία με καλύτερους όρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Manpower, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το 87,7% των Ελλήνων που πήραν μέρος στην Έρευνα δήλωσαν ότι θα άλλαζαν πόλη ή χώρα για εργασιακούς λόγους, ποσοστό υψηλότερο τόσο από τον παγκόσμιο Μέσο Όρο (78%), όσο και από τον Μέσο Όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ1 (75%). To Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες στις οποίες θα προτιμούσαν να μετοικήσουν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, ενώ το 30,3% του ελληνικού δείγματος δήλωσε πρόθυμο να μετακινηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Η Έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε on-line, τον Απρίλιο 2008,  με τη συμμετοχή συνολικά 31,574 ατόμων από 38 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και 1,079 Έλληνες, αποκαλύπτει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το πώς οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τόπο διαμονής για μία θέση εργασίας

Κίνητρα και Διάρκεια Μετακίνησης

Η εξασφάλιση υψηλότερης αμοιβής αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο μετακίνησης για τους έλληνες εργαζόμενους, σε ποσοστό 87,8%, ενώ ακολουθούν οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης με 71,7% και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας με 67,5%. Παράλληλα, το 85,8% των Ελλήνων συμμετεχόντων θεωρούν πιο πιθανή μια μετακίνηση, στην περίπτωση που ο τωρινός τους εργοδότης χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση αυτή. Τέλος, το 38,8% των Ελλήνων δήλωσαν πρόθυμοι να μετακινηθούν εντός ή εκτός της χώρας τους για πάντα, ενώ αμέσως επόμενη σε προτιμήσεις, με ποσοστό 37,6%, είναι η μετακίνηση διάρκειας 1 έως 3 ετών.

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες θα επέλεγαν να αναζητήσουν μία θέση εργασίας μακριά από τη βάση τους. Μάλιστα, το 38,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνά μας έχουν ήδη μετακομίσει τουλάχιστον μία φορά για επαγγελματικούς λόγους, εντός (69%)  ή εκτός Ελλάδας (31%).  Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι Έλληνες δεν μένουν αμέτοχοι στη νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με την οποία το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει  και εργάζεται μακριά από την πατρίδα τους, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και προοπτικές ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower. «Αντιθέτως, εμφανίζονται διατεθειμένοι και πρόθυμοι να μετοικήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν ενεργά ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, σε ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ, καθώς επίσης και το μέσο όρο παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι μετακινήσεις εργαζομένων σήμερα δεν έχουν πολλά κοινά με τις μονόδρομες μεταναστεύσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Θα έλεγα πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στις μέρες μας χαρακτηρίζεται από την μετακίνηση ταλέντων εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ζήτηση, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμια!».

Τα Σύνορα στην Παγκόσμια Αγορά Εργασίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πλέον πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μετακίνησης για εργασιακούς λόγους είναι οι εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες (96%), την Ιρλανδία (93%), τη Βραζιλία (93%), την Πορτογαλία (92%), την Κολομβία (92%), την περιφέρεια του Μεξικού / Κεντρικής Αμερικής2 (92%) και το Περού (90%). Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση ηλικίας – μετακίνησης, πιο δεκτικά στην προοπτική μίας αλλαγής στον τόπο διαμονής τους εμφανίζονται τα άτομα κάτω των 30 ετών που έλαβαν μέρος στην Έρευνα. Παράλληλα, οι άνδρες προτιμούν τις μακροχρόνιες μετακινήσεις (τέσσερα έως έξι χρόνια ή και περισσότερο), ενώ οι γυναίκες προτιμούν μετακινήσεις με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών και με διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα ισχυρότερα κίνητρα για μετακίνηση εντός ή εκτός της χώρας τους, οι συμμετέχοντες στην Έρευνα αναφέρουν τις υψηλότερες αμοιβές (82%), τη βελτίωση της σταδιοδρομίας τους (74%) και τις βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης (69.6%). Τέλος, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για εργασία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η  Ισπανία.

Συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της on-line Έρευνας για την κινητικότητα των εργαζομένων, η Manpower εξέδωσε το White Paper «Ανθρώπινο Δυναμικό Χωρίς Σύνορα» (http://www.manpower.com/ResearchCenter). Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, το πώς οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων, καθώς επίσης και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή για τους εργοδότες και τους ίδιους τους εργαζομένους.

Δείτε το White Paper της Manpower «Ανθρώπινο Δυναμικό Χωρίς Σύνορα» στο http://www.manpower.com/ResearchCenter

ManPower - Δελτίο τύπου 24/08/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 25/06/2008, 09:16:39
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Εργασία και εκπαίδευση:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


πλιγούρι με μανιτάρια

Μανιτάρια με πλιγούρι
Μια συνταγή που κάνουμε σχεδόν κάθε βδομάδα στην κουζίνα μας


κρεατόσουπα

Σούπα (κρεατόσουπα) με μοσχάρι
Εύκολη σούπα με μοσχαρίσιο κρέας


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...