Έρευνα της Manpower για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα


Δυσκολία αντιμετωπίζει το 47% των εργοδοτών στην Ελλάδα στο να καλύψει τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2008» της Manpower. H έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 43,000 εργοδότες από 32 χώρες, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αποκαλύπτει ποιες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους ίδιους τους εργοδότες, είναι δύσκολο να καλυφθούν, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη χρονιά συμμετέχουν στην έρευνα η Ελλάδα μαζί με τέσσερις ακόμη χώρες (Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Πολωνία και Ρουμανία).

Συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της έρευνας, η Manpower εξέδωσε το White Paper, «Αντιμετωπίζοντας την Έλλειψη Ταλέντων: 2008» (http://www.manpower.com/ResearchCenter), μια αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής μελέτης του 2006. Το  White Paper καταδεικνύει την αυξανόμενη Έλλειψη Ταλέντων που υπάρχει στην υφήλιο και αποτυπώνει στρατηγικές για την αντιμετώπισή της, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από εταιρείες και  κυβερνήσεις, όσο και από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η  Έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 762 εργοδοτών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχεδόν 1 στους 2 εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν υποψηφίους με τα προσόντα που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Οι 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες για την Ελλάδα το 2008 είναι κατά σειρά οι ακόλουθες:


1. Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου
2. Εξειδικευμένοι Χειρώνακτες1 (κυρίως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και υδραυλικοί)
3. Τεχνικοί
4. Στελέχη Πωλήσεων
5. Εργάτες
6. Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών & Προσωπικό Υποστήριξης Πελατών
7. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
8. Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι
9. Στελέχη Management (Ανώτερο / Ανώτατο Επίπεδο)
10. Προσωπικό Εστιατορίων & Ξενοδοχείων

Τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για την Έλλειψη Ταλέντων 2008, με αναλυτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τις 31 ακόμη χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, είναι διαθέσιμα μέσα από το site της Manpower, στην ενότητα Research Center (http://www.manpower.com/ResearchCenter)

«Η έλλειψη ταλέντων, φαινόμενο που κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα και για πολλούς Έλληνες εργοδότες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο στην επιδείνωση του προβλήματος συντελούν παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η τεχνολογική εξέλιξη και η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower, «H Manpower, με την εμπειρία 60 χρόνων στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη δραστηριότητά της σε 80 χώρες στον κόσμο, είναι σε θέση να προτείνει μέσα από το White Paper «Αντιμετωπίζοντας την Έλλειψη Ταλέντων: 2008» τις κατάλληλες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κρίσης ταλέντων που κυριαρχεί και θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά εργασίας. Καλύτερη λύση είναι η Πρόληψη καθώς και η αναγνώριση ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την διαχείριση των ταλέντων».

Η Έλλειψη Ταλέντων στον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους είναι αυτοί στη Ρουμανία (73%), την Ιαπωνία (63%), το Χονγκ- Κονγκ (61%), τη Σιγκαπούρη (57%), την Αυστραλία (52%) και την Ταϊβάν (51%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη φέτος στην Ινδία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), την Ιρλανδία (14%), την Κίνα (15%) και τις Κάτω Χώρες (15%).

Οι Εξειδικευμένοι Χειρώνακτες είναι οι πλέον δυσεύρετοι εργαζόμενοι παγκοσμίως, αλλά και σε 15 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Καναδά, Αυστραλία, Αυστρία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Τσεχική Δημοκρατία, Νότια Αφρική και Πολωνία). Επίσης, η συγκεκριμένη ειδικότητα βρέθηκε ανάμεσα στις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες στις 27 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπροσθέτως, οι εργοδότες στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις των Στελεχών Πωλήσεων που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους.

Manpower - Δελτίο τύπου 28/05/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 29/05/2008, 14:19:37
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Εργασία και εκπαίδευση:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

doureios-ipnos

30/05/2008, 04:46:59

Απ: Έρευνα της Manpower για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα

πολυ ενδιαφεροντα τα στοιχεία!
δεν ξερω να πω για τα παγκοσμια δεδομενα αλλα για την ελληνικη πραγματικοτητα εχω να πω μερικα πραγματα μετα απο αρκετα χρονια στο .......κουρμπετι της εργασίας.
αρχικα, δεν ξερω πως περιμενει καποιος να βρει όχι απλα προσωπικο αλλα και με ταλεντο,οταν πληρωνει οσο λιγοτερα γινεται. (αυτο ως γενικη παρατηρηση).
1)η δουλεια της γραμματειας, απ οσο εχω δει, ειναι πολυ απαιτητικη για πολλους λογους.
απαιτει και επικοινωνιακες και οργανωτικες ικανοτητες.αν η γραμματεια δουλευει σωστα,θα λεγα ότι υπαρχει ηδη πολυ παραπανω απο το 50% για τη σωστη λειτουργια μια επιχειρησης. προσωπικα τοσα χρονια που δουλευω, μονο 2 ατομα εχω δει που δεν μπορω παρα να τα θαυμαζω απεριοριστα.και για τις ικανοτητες τους και για την υπομονη τους. παρ ολ αυτα, υπαρχει γενικα στη χωρα μας μια ταση απαξιωσης αυτης της δουλειας.

2)οι εξειδικευμενοι χειρωνακτες σαφως κ προτιμουν το ελευθερο επαγγελμα.γιατι να πας καπου με μισθο κ ωραριο κ κυριως εργοδοτη,αφου μονος σου μπορεις να θησαυρισεις οεο?

8,9)πως γινεται αυτος ο χωρος να θεωρειται ότι σε γενικες γραμμες δεν εχει ανεργια κ απο την άλλη οσα ατομα ξερω να ειναι ή ανεργα ή ετεροαπασχαλουμενα,δεν μπορω να καταλαβω. κι αυτοι δε βρισκουν ταλεντα!!
απο τη μια θελουν ατομα με ταλεντο,απο την αλλη θελουν να πληρωσουν οσο λιγοτερο γινεται,συν του οτι οταν χρειζονται προσωπικο αυτο συνηθως προερχεται απο την ανηψια της αδερφης του φιλου της υπευθυνης προσωπικου κτλ κτλ κτλ..ε ,πως να γινει?

βασικα,γιανα βρεις ταλεντα πρεπει να μαθεις κ να τα αναγνωριζεις εγω πιστευω :S

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κρεατόσουπα

Σούπα (κρεατόσουπα) με μοσχάρι
Εύκολη σούπα με μοσχαρίσιο κρέας


βιβλίο

Άλμπουμ Διασκευών - Μπάμπης Αργυρίου
Πήγα να το αγοράσω «με κλειστά το μάτια», που λένε


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...