1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα παιδιά με δυσλεξία


Με την ενεργή παρουσία της Αυτοδιοίκησης, ειδικών επιστημόνων και γονέων, αλλά και εκπροσώπων της Πολιτείας και της Κεντρικής Εκκλησίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαΐου στον Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά και ώρα 09.30, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες, που διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες (Π.Ο.Ε.Γ.Α.Μ.Δ.).

Στην Ελλάδα πάνω από 100.000 οικογένειες έχουν παιδιά με «Μαθησιακές Δυσκολίες». Κάποια από αυτά τα παιδιά βιώνουν την απόρριψη, το στιγματισμό, τις διακρίσεις σ’ ένα πρόβλημα, που δεν είναι «ιατρικό» αλλά εκπαιδευτικό.

Το Συνέδριο που έχει ως τίτλο-μήνυμα «Μη διαγράφεις ένα παιδί. Διάγραψε το πρόβλημα της δυσλεξίας» θα εστιάσει στην αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να εντοπίσει στα πρώτα στάδια και να βοηθήσει τους μαθητές με προβλήματα δυσλεξίας, τα οποία αν και έχουν πολύ συχνά εξαιρετική ευφυΐα αντιμετωπίζονται ως παιδιά με νοητική υστέρηση. Οι προκαταλήψεις και η άγνοια μετατρέπουν την ιδιαιτερότητα αυτών των παιδιών, σε εφιάλτη ζωής. Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται «άχρηστα», γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και των εκπαιδευτικών και βιώνουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό.

Αντίθετα η σωστή ενημέρωση βοηθά πάντα και το Συνέδριο αποσκοπεί ακριβώς στο να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να απεγκλωβιστούν από προκαταλήψεις και στερεότυπα, μέσα από την μελέτη, την προβολή και ευαισθητοποίηση πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. Έχουν κληθεί να χαιρετίσουν εκπρόσωποι του Πρωθυπουργού, του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου, των Πολιτικών Κομμάτων, του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, του Δημάρχου Πειραιά και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Σ.Ε.Α.).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τσιάκαλος με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες και ελληνική πραγματικότητα», ενώ για το ρόλο της Πολιτείας για τα άτομα με Μαθησιακές δυσκολίες θα μιλήσει ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ του ΠΑΙΔΙΟΥ η κα Ιωάννα Κουβαριτάκη.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε «στη Νομαρχία Πειραιά ό,τι έχει σχέση με το παιδί δεν μας αγγίζει απλώς, μας αφορά. Για τον λόγο αυτό συνεργαζόμαστε και επικοινωνούμε συστηματικά και γόνιμα με τους Συλλόγους Γονέων, με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους επιστημονικούς φορείς. Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μαζί τους μια καλλίτερη παιδεία που θα παρέχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όλα τα μέσα, όλα τα εφόδια στα παιδιά μας και το κυριότερο δεν θα αποκλείει σημαντικές οµάδες παιδιών, όπως τα παιδιά µε αναπηρίες, ή με µαθησιακές ανάγκες και δυσκολίες», Και ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε: «Η δυσλεξία δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού. Και το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνουμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες, έχει σαν στόχο να δούμε το πρόβλημα κατάματα, να ενημερώσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς και κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία προκειμένου να εκπληρώσει τις συνταγματικές υποχρεώσεις της για μια παιδεία, χωρίς διακρίσεις και φραγμούς. Σε κάθε περίπτωση αξιώνουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την διαφορετικότητα όχι ως μειονέκτημα αλλά ως δικαίωμα».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - Δελτίο τύπου 21/05/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 22/05/2008, 07:47:19
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Εκδηλώσεις και δραστηριότητες:


Κοινωνικός σχολιασμός

LittlePrince2s

LittlePrince2s

22/05/2008, 21:42:44

Απ: 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα παιδιά με δυσλεξία

Φτουουουού..και ήθελα να πάω σε αυτό..
Αλλά..τι να κάνουμε..έχουμε και..άλλα σχέδια ;)

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...