Μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού στην Ελλάδα


Με σύνθημα "Όχι στα Μεταλλαγμένα", 11 ακτιβιστές της Greenpeace απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτώντας από τον υπουργό να εξασφαλίσει ότι δε θα καταλήξουν μεταλλαγμένοι σπόροι στα χωράφια. Η δυναμική δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, η Greenpeace εντόπισε σπόρους μεταλλαγμένου βαμβακιού στην ελληνική αγορά, ύστερα από τυχαία δειγματοληψία και εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο!(1)

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2001 (2), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να προχωράει σε δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων για όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, είτε πρόκειται για σπόρους εισαγωγής είτε για ντόπια παραγωγή. Τη δουλειά του Υπουργείου φαίνεται να κάνει και πάλι η Greenpeace, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση, ενώ όσον αφορά τους αγρότες και την ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης.

"Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, ο Υπουργός οφείλει να εξασφαλίσει ότι δε θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένοι σπόροι στη χώρα. Καμία παρτίδα σπόρων δεν πρέπει να καταλήξει στην αγορά αν δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Προτεραιότητα του Υπουργού πρέπει να είναι η προστασία των αγροτών και της ελληνικής  γεωργίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπου η επιμόλυνση χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα μεταλλαγμένα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά", δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε "δεν είναι δυνατόν επτά χρόνια μετά τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για ελέγχους και αναλύσεις να εξακολουθεί το Υπουργείο να μη δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που οφείλει να πραγματοποιεί".

H Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλίσει ότι δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά. Συγκεκριμένα η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος στα παρακάτω:

  • Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού. Καμιά σπορομερίδα δεν πρέπει να καταλήξει στο χωράφι χωρίς την επιβεβαίωση της απουσίας μεταλλαγμένων σπόρων.
  • Δέσμευση τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων και καταστροφή τους, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου.
  • Καταστροφή της καλλιέργειας σε περίπτωση που επιμολυσμένη σπορομερίδα έχει σπαρεί, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του παραγωγού.
  • Άμεση κοινοποίηση των παραπάνω στις εταιρίες σπόρων, τους αγρότες, τις ΕΑΣ, τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Νομαρχίες ώστε να προληφθεί η εμπορία και σπορά επιμολυσμένων σπορομερίδων.
Σημειώσεις:

1. H Greenpeace έλαβε τυχαία δείγματα σπόρων βαμβακιού και καλαμποκιού που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και προχώρησε στις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις για τον εντοπισμό τυχόν μεταλλαγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Τρία (3) από τα τυχαία δείγματα αποδείχθηκαν θετικά.

2. ΚΥΑ υπ' αριθμόν 332657/21-2-2001 (ΦΕΚ Β' 176).

Greenpeace - Δελτίο τύπου 23/04/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 24/04/2008, 09:37:30
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...