Στρατός: Υπάρχει εναλλακτική; Δρώμενα και εκδηλώσεις για την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία στην Ελλάδα


Με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων από την ισχύ του νόμου για την εναλλακτική υπηρεσία στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, συμβολικό δρώμενο την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18.00 στην Πλατεία Συντάγματος. Το Σάββατο 12 Απριλίου και ώρα 16.00, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24 στην Αθήνα. Την επομένη, Κυριακή 13 Απριλίου και ώρα 21.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Ροντέο, Χέυδεν 34, Πλατεία Βικτωρίας, με τους Magic De Spell και άλλα συγκροτήματα.

Ο ελληνικός νόμος προβλέπει ότι οι στρατεύσιμοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε στρατιωτική θητεία και σε εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία, η οποία όμως βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χαρακτηρίζεται ως τιμωρητική καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και μεροληπτική φύση.

Τη Παρασκευή 11 Απριλίου στις 18.00, η Διεθνής Αμνηστία μαζί με Έλληνες και ξένους αντιρρησίες συνείδησης από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) θα γιορτάσει στην πλατεία Συντάγματος τα 10χρονα γενέθλια της εναλλακτικής πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Ακτιβιστές θα κρατούν τούρτα με 10 κεράκια τυλιγμένα με συρματόπλεγμα συμβολίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, τα οποία, στην συνέχεια, θα σβήσουν. Η τούρτα θα μοιραστεί στους περαστικούς, οι οποίοι θα ενημερώνονται για την παραβίαση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα παραδοθούν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου και στις Πρεσβείες της Τουρκίας και της Κύπρου, οι οποίες θα ζητούν από τις κυβερνήσεις των τριών αυτών χωρών να σταματήσουν να διώκουν τους αντιρρησίες συνείδησης και να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) η Διεθνής Αμνηστία θα διοργανώσει:

16:00 - 17:00 Προβολή βίντεο με αντιρρησίες συνείδησης από διάφορες χώρες του κόσμου: Βιετνάμ, Βρετανία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισραήλ, Κορέα, Ουγκάντα, Σερβία, Σουδάν.

17:00 - 19:00 Ομιλίες και συζήτηση. Βασικοί ομιλητές θα είναι οι: Gerd Greune, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO, Βρυξέλλες), Andreas Speck, Υπεύθυνος Δράσης για την Αντίρρηση Συνείδησης της Διεθνούς Αντιπολεμικής (WRI, Λονδίνο), Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Ειδικός Επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

Γιάννης Γκλαρνέτατζης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Θα συντονίσει ο Δημήτρης Μπότσος, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

19:00 - 19:30 Μετά το τέλος της συζήτησης, αντιρρησίες συνείδησης και υποστηρικτές από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρο, Ολλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρωσία, Σουηδία, Σερβία, και Τουρκία θα γράψουν σε 12 διαφορετικές γλώσσες ότι η αντίρρηση συνείδησης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θα σχηματίσουν ένα παζλ στα Προπύλαια.

Παράλληλα θα εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια τα 5.388 γράμματα αλληλεγγύης από 24 χώρες που είχαν λάβει στη φυλακή οι δύο πρώτοι Έλληνες ιδεολογικοί αντιρρησίες συνείδησης Μιχάλης Μαραγκάκης και Θανάσης Μακρής, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Την Κυριακή 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για την αντίρρηση συνείδησης με τους τους Magic De Spell, Ε75 και Ρελαντί στο Rodeo live club, Χέυδεν 34, Πλατεία Βικτωρίας.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Το ακτιβιστικό δρώμενο ενημέρωσης για τα 10χρονα του Νόμου για την Εναλλακτική Υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις. Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από όλη την Ελλάδα θα σβήσουν 10 κεριά και θα μοιράζουν την τούρτα στους περαστικούς, ενημερώνοντάς τους. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα μέρη:

  • στο Ηράκλειο Κρήτης το Σάββατο 12 Απριλίου και ώρα 11.00 στην Πλατεία Λιονταριών.
  • στη Βέροια το Σάββατο 12 Απριλίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Ιπποκράτους.
  • στα νότια προάστια της Αθήνας το Σάββατο 12 Απριλίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στη Μαρίνα Βάρκιζας.
  • στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Απριλίου και ώρα 17.00 στο Λευκό Πύργο.
  • στα Χανιά την Κυριακή 13 Απριλίου και ώρα 12.30 το μεσημέρι στο λιμάνι.
Επίσης, τα βίντεο με αντιρρησίες συνείδησης από το Βιετνάμ, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., το Ισραήλ, την Κορέα, την Ουγκάντα, τη Σερβία και το Σουδάν θα προβληθούν από τη νεανική ομάδα Θεσσαλονίκης μαζί με το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, στην αίθουσα Β' του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., την Πέμπτη 17 Απριλίου και ώρα 19.00.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αντιρρησία συνείδησης κάθε στρατεύσιμο άτομο το οποίο για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης αρνείται να πάρει μέρος άμεσα ή έμμεσα σε πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις και να στρατευθεί. Οι λόγοι συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης μπορεί να πηγάζουν από θρησκευτικά, ηθικά, ανθρωπιστικά, φιλοσοφικά, πολιτικά ή παρόμοια κίνητρα. Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης ισχύει και για τα άτομα που έχουν ήδη στρατευθεί, καθώς και για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε επαγγελματικούς στρατούς και διαμορφώνουν αντίρρηση συνείδησης μετά τη στράτευσή τους.

Η πλειονότητα των αιτούντων για εναλλακτική υπηρεσία στην Ελλάδα προβάλλουν θρησκευτικούς λόγους για την αντίρρησή τους στη στρατιωτική θητεία και αναγνωρίζονται ως τέτοιοι. Όμως ο μικρός αριθμός αιτήσεων από αντιρρησίες συνείδησης που επικαλούνται ιδεολογικούς λόγους απορρίπτονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι αντιρρησίες συνείδησης που δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι και οι οποίοι δεν υπηρετούν διώκονται ως ανυπότακτοι.

Διεθνής Αμνηστία - Δελτίο τύπου 09/04/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 10/04/2008, 15:25:58
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ανθρώπινα δικαιώματα:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...