Αποτελέσματα 4ης Ολομέλειας της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης


Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Ολομέλειας της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που αποτελεί τον Κοινοβουλευτικό βραχίονα της Διαδικασίας της Βαρκελώνης για την προώθηση της Ευρω-Μεσογειακής εταιρικής σχέσης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 4ης Ολομέλειας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Λουίς Μαρία ντε Πούς, ο εκπρόσωπος της Σλοβενικής Προεδρίας στην Ε.Ε. Υφυπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνολογίας κ. Ντούσαν Λέσγιακ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Στις εργασίες της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης συμμετείχαν 300 σύνεδροι από τα 37 Κοινοβούλια (27 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10 από τις Μεσογειακές χώρες).

Τα μέλη της Συνέλευσης υπογράμμισαν ότι κατά τα 4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της τα Κοινοβούλια προώθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και στην εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν «Ενέργεια και Περιβάλλον: προοπτικές στην Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Καθηγητής κ. Μιχάλης Καραμανής.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η Ελληνική Προεδρία, δια του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατέθεσε την πρόταση για την ίδρυση της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας κατά το πρότυπο της ίδρυσης και λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Συνθήκη για την ίδρυση της οποίας υπογράφηκε στη Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου του 2005.

Παράλληλα και με σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου και της θεσμικής κατοχύρωσης της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης η Ελληνική Προεδρία πρότεινε την θέσπιση Γενικής Γραμματείας με στελέχωση υψηλού επιπέδου.

Η Συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

Πρώτον: τα μέλη της Συνέλευσης στήριξαν και ενέκριναν την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας. Η ίδρυση της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών, μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τους, στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την θέσπιση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που θα καλύψουν μέρος των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Με την απόφαση της Συνέλευσης ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας που υπήρξε κοινή Ελληνο-ιταλική πρωτοβουλία το Νοέμβριο του 2006.

Δεύτερον: εκφράζοντας την ανησυχία της για τα πολύ υψηλά επίπεδα μόλυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή της μεσογείου, η Συνέλευση εξέφρασε την υποστήριξή της στην αειφόρο ανάπτυξη και στη Συνθήκη Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, καθώς και στα συμπεράσματα της πρόσφατης Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί.

Τρίτον: τα μέλη της Συνέλευσης επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους στην ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και την επίτευξη των στόχων της και υπογράμμισαν την υποστήριξή τους προς την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προώθηση του Ευρω-Μεσογειακού διαλόγου, υπό το φώς των συζητήσεων που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 13-14 Μαρτίου 2008.

Τέταρτον: τη θεσμική θωράκιση της Συνέλευσης με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας, με επικεφαλής Γενικό Γραμματέα και Αναπληρωτή του, αποτελούμενη από εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων. Επιπλέον, η Συνέλευση ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό λειτουργίας της για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των εργασιών της και τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων.

Πέμπτον: αποφασίσθηκε στο νέο Προεδρείο της Συνέλευσης για τα επόμενα 4 χρόνια λειτουργίας της να συμμετέχουν τα εξής Κοινοβούλια:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2008-2009)
Η Ιορδανία (2009-2010)
Η Ιταλία (2010-2011)
Το Μαρόκο (2011-2012)

Η νέα σύνθεση των Προεδρείων των Επιτροπών έχει ως εξής:

Πολιτική Επιτροπή:

Πρόεδρος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αντιπρόεδροι από Γαλλία, Παλαιστίνη και Ισραήλ

Οικονομική Επιτροπή:

Πρόεδρος από Αίγυπτο
Αντιπρόεδροι από Λουξεμβούργο, Τουρκία και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιτροπή Πολιτισμού:

Πρόεδρος από Πορτογαλία
Αντιπρόεδροι από Λίβανο, Αλγερία και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών:

Πρόεδρος από Τυνησία
Αντιπρόεδροι από Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Αλγερία

Τέλος, η Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη στην οποία υπογραμμίζονται οι θέσεις της σε πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά θέματα, σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Όλα τα μέλη του Προεδρείου και οι ομιλητές επισήμαναν την επιτυχή Ελληνική Προεδρία, τονίζοντας παράλληλα ότι τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Δελτίο τύπου 31/03/2008 [απόσπασμα]

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 01/04/2008, 18:22:21
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Επικαιρότητα:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


τοίχος

Η δυναμική της κοινωνίας μας
Πολλές φορές σκέφτομαι την κοινωνία που ζούμε σαν ένα τρένο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα


COVID-19

Ο κορονοϊός COVID-19
Όλοι γράφουν κάτι για τον κορονοϊό αυτήν την περίοδο, οπότε ήρθε η ώρα να γράψω κάτι κι εγώ


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...