Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Μαγειρική » Θέματα Διατροφής
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


tonight

tonight

21/02/2007, 18:17:17

Πριν από λίγο πέτυχα στο ζάπινγκ την εκπομπή της ελληνίδας κλώνου της Όπρα (= της Δρούζα), στην οποία ήταν προσκεκλημένοι κάποιοι γιατροί και ο αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ και το θέμα συζήτησης ήταν οι επικίνδυνες ουσίες σε τρόφιμα. Πρόλαβα να σημειώσω μερικά πράγματα που τα μεταφέρω κι εδώ, όπως επίσης και έναν άλλο σύνδεσμο με τα επικίνδυνα Ε (αλλά δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι αξιόπιστος)

Επικίνδυνες ουσίες:

Φωσφορικό οξύ: καταστρέφει το ασβέστιο του οργανισμού

Ε124: επίσης ως άνω

Υδρογονώμενα λιπαρά: απώλεια ασβεστίου, μαγνησίου και μείωση λευκών αιμοσφαιρίων

Ασπαρτάμη (ουσία που βρίσκεται σε προιόντα Light): ύποπτη για καρκινογενέσεις και επικίνδυνη για προβλήματα στους νεφρούς

Ε100-200: είναι οι χρωστικές ουσίες, κατά κανόνα συνθετικές. Απαγορεύεται η χρήση τους σε παιδικές τροφές (πχ παιδικά γιαούρτια, κρέμες κτλ)

Ε127 (ερυθροζίνη;;;)

Επίσης ανέφεραν πως 1 κιλό ψητού κρέατος στα κάρβουνα έχει ισάριθμες καρκινογόνες ουσίες με 580 τσιγάρα (!!), εξαιτίας της πυρόλυσης.

 

Βρήκα και έναν κατάλογο με τα επικίνδυνα Ε στο παρακάτω site:

http://www.e-missos.gr/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1407& ;

Θα ήταν προτιμότερο βέβαια να τα βρούμε καταγεγραμμένα στη σελίδα κάποιου επίσημου πιστοποιημένου φορέα.

 

tonight

tonight

21/02/2007, 18:24:41

Επίσης στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα" γίνεται αναφορά σε αρκετές επικίνδυνες ουσίες, ρίξτε μια ματιά:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13623&am p;m=A28&aa=1

_fantom_

_fantom_

21/02/2007, 21:21:10

άκουσα ότι η αναγραφή των "Ε" σταμάτησε στα τρόφιμα (δεν είμαι σίγουρος αλλά... τα έχετε δει τώρα πρόσφατα;)

επειδή λέει με τους κωδικούς "Ε" είναι σχετικά εύκολα να ελέγξει τα συστατικά ο καταναλωτής με μια λίστα-ραβασάκι ή να θυμάται μερικά απ'έξω, αποφάσισαν να τα γράφουν με τα κανονικά ονόματα π.χ. "τριχλωροτετρανικολονοξίνη" οπότε μπορούν να τα γράφουν πιο άνετα χωρίς να τα καταλαβαίνει κανείς


:-)

ROSEBUD

ROSEBUD

22/02/2007, 00:07:46

Αυτό που θυμάμαι σίγουρα είναι ότι το καρβουνοψήσιμο εξισορροπείται με την παράλληλη κατανάλωση όξινων τροφών,γι'αυτό και ρίχνουμε λεμόνι στα ψητά στα κάρβουνα.Δεν ξέρω όμως πόση ποσότητα απαιτείται...


Πάρε χρώμα απ'τις πληγές σου,ντύσου ΚΟΚΚΙΝΑ!

tonight

tonight

22/02/2007, 11:18:15

Μερικές επιπλέον πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ

 

http://62.192.64.71/default.asp?cid=32&sid=101&id=27 31&trd=1

http://62.192.64.71/default.asp?cid=32&sid=101&id=27 27&trd=1

charm_quark

charm_quark

22/02/2007, 18:20:11

[Παράθεση από : tonight]ανέφεραν πως 1 κιλό ψητού κρέατος στα κάρβουνα έχει ισάριθμες καρκινογόνες ουσίες με 580 τσιγάρα (!!)
Περα απο το σοβαρο της καταστασης... μπορω δηλαδη να μην τρωω κρεας στα καρβουνα και να συνεχισω το καπνισμα;

Οχι τιποτα αλλο, αλλα ακουσα οτι αυτες οι ουσιες πανε αθροιστικα. Βεβαια εγω την εκπομπη την ειδα τα ξημερωματα σημερα και οταν σημερα πηγα για ψωνια επηρεασμενη κοιτουσα τις ετικετες των προιοντων. Σε λιγα ποια αναγραφοντα τα Ε.. για παραδειγμα σε μια ετοιμη ταραμοσαλατα που αγορασα γραφει...

περα απο τα αναμενομενα..:

πηκτικο μεσο(καρβοξυμεθυλο κυτταρινη)

συντηρητικο(σορβικο καλιο)

αντιοξειδωτικο(εκχυλισμα πλουσιο σε τοκοφερολες)

χρωστικες (καρμινη)

Και η απορια μου ειναι... ΟΛΑ! αλλα ακομα περισσοτερο τι θελει τις χρωστικες η ταραμοσαλατα;;


Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";

charm_quark

charm_quark

22/02/2007, 18:39:55

[Παράθεση από : tonight]Ασπαρτάμη (ουσία που βρίσκεται σε προιόντα Light): ύποπτη για καρκινογενέσεις και επικίνδυνη για προβλήματα στους νεφρούς
Μαλιστα απο οτι ακουσα εχουν απαγορευτει σε πολλες χωρες αναμεσα τους και η Αμερικη. Προφανως ειναι πολυ πιο επικινδυνο απο οσο φανταζομαστε...

Ακουσα για το καραμελοχρωμα οτι ειναι επισης επικινδυνο και βρισκεται σε αναψυκτικα τυπου κολα - εκτος απο τα διαφανη- , γλυκα οπως κρεμ καραμελε.

Να μην πω για τα πατατακια που εχουν καποια ουσια που εχει απαγορευτει σε νηπια σε παρα πολλες χωρες, ακομα και Ευρωπαικες. Η ουσια αυτη (δεν θυμαμαι πως τη λενε) ειναι υπευθυνη για προβληματα στο στομαχι και το εντερο και το χειριστο...

σοβαρα προβληματα στο νευρικο συστημα του ανθρωπου και μεταβολες στο γεννετικο υλικο! Δηλαδη αλλαζει το DNA των ανθρωπων!Αυτο απο τα λιγα που κατεχω οδηγει σε μεταλλαξεις.


Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";


Υπάρχουν 7 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

Αδυνάτισμα

Γυμναστική στο σπίτι και αδυνάτισμα
Έβαλα στόχο να χάσω 20-25 κιλά


Ταμπουλέ

Ταμπουλέ
Λιβανέζικη σαλάτα με πλιγούρι


drone

ΦΕΚ 3152/Β/30.9.2016 για τα drones
Ο κανονισμός για τα ΣμηΕΑ τίθεται σε ισχύ από 01/01/2017


Φαλάφελ

Φαλάφελ
Εύκολα και νηστίσιμα κεφτεδάκια με ρεβύθια


Λαύκος

Λαύκος
Ένα όμορφο χωριό στο Πήλιο



Ναύπλιο

Ναύπλιο
Πήγαμε για μία μονοήμερη εκδρομή


μάθημα ιστορίας

Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


Γουακαμόλε

Γουακαμόλε
Με αβοκάντο και λάιμ


Πέννες 4 τυριά

Πέννες 4 τυριά
Λευκή σάλτσα 4 τυριά για μακαρόνια