Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Μαγειρική : Θέματα Διατροφής

[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα

tonight @ 21/02/2007, 18:17:17

Μηνύματα: 1782

tonight

make it magnificent

Πριν από λίγο πέτυχα στο ζάπινγκ την εκπομπή της ελληνίδας κλώνου της Όπρα (= της Δρούζα), στην οποία ήταν προσκεκλημένοι κάποιοι γιατροί και ο αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ και το θέμα συζήτησης ήταν οι επικίνδυνες ουσίες σε τρόφιμα. Πρόλαβα να σημειώσω μερικά πράγματα που τα μεταφέρω κι εδώ, όπως επίσης και έναν άλλο σύνδεσμο με τα επικίνδυνα Ε (αλλά δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι αξιόπιστος)

Επικίνδυνες ουσίες:

Φωσφορικό οξύ: καταστρέφει το ασβέστιο του οργανισμού

Ε124: επίσης ως άνω

Υδρογονώμενα λιπαρά: απώλεια ασβεστίου, μαγνησίου και μείωση λευκών αιμοσφαιρίων

Ασπαρτάμη (ουσία που βρίσκεται σε προιόντα Light): ύποπτη για καρκινογενέσεις και επικίνδυνη για προβλήματα στους νεφρούς

Ε100-200: είναι οι χρωστικές ουσίες, κατά κανόνα συνθετικές. Απαγορεύεται η χρήση τους σε παιδικές τροφές (πχ παιδικά γιαούρτια, κρέμες κτλ)

Ε127 (ερυθροζίνη;;;)

Επίσης ανέφεραν πως 1 κιλό ψητού κρέατος στα κάρβουνα έχει ισάριθμες καρκινογόνες ουσίες με 580 τσιγάρα (!!), εξαιτίας της πυρόλυσης.

 

Βρήκα και έναν κατάλογο με τα επικίνδυνα Ε στο παρακάτω site:

http://www.e-missos.gr/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1407& ;

Θα ήταν προτιμότερο βέβαια να τα βρούμε καταγεγραμμένα στη σελίδα κάποιου επίσημου πιστοποιημένου φορέα.

 


tonight @ 21/02/2007, 18:24:41

Μηνύματα: 1782

tonight

make it magnificent

Επίσης στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα" γίνεται αναφορά σε αρκετές επικίνδυνες ουσίες, ρίξτε μια ματιά:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13623&am p;m=A28&aa=1

_fantom_ @ 21/02/2007, 21:21:10

Μηνύματα: 4560

_fantom_

Νετρίνος Τζιαρίδης
άκουσα ότι η αναγραφή των "Ε" σταμάτησε στα τρόφιμα (δεν είμαι σίγουρος αλλά... τα έχετε δει τώρα πρόσφατα;)

επειδή λέει με τους κωδικούς "Ε" είναι σχετικά εύκολα να ελέγξει τα συστατικά ο καταναλωτής με μια λίστα-ραβασάκι ή να θυμάται μερικά απ'έξω, αποφάσισαν να τα γράφουν με τα κανονικά ονόματα π.χ. "τριχλωροτετρανικολονοξίνη" οπότε μπορούν να τα γράφουν πιο άνετα χωρίς να τα καταλαβαίνει κανείς


:-)

ROSEBUD @ 22/02/2007, 00:07:46

Μηνύματα: 5756

ROSEBUD

Ουαί κι αλίμονό σου! :Ρ
Αυτό που θυμάμαι σίγουρα είναι ότι το καρβουνοψήσιμο εξισορροπείται με την παράλληλη κατανάλωση όξινων τροφών,γι'αυτό και ρίχνουμε λεμόνι στα ψητά στα κάρβουνα.Δεν ξέρω όμως πόση ποσότητα απαιτείται...

Πάρε χρώμα απ'τις πληγές σου,ντύσου ΚΟΚΚΙΝΑ!

tonight @ 22/02/2007, 11:18:15

Μηνύματα: 1782

tonight

make it magnificent

Μερικές επιπλέον πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ

 

http://62.192.64.71/default.asp?cid=32&sid=101&id=27 31&trd=1

http://62.192.64.71/default.asp?cid=32&sid=101&id=27 27&trd=1

charm_quark @ 22/02/2007, 18:20:11

Μηνύματα: 6492

charm_quark

Special Member

[Παράθεση από : tonight]ανέφεραν πως 1 κιλό ψητού κρέατος στα κάρβουνα έχει ισάριθμες καρκινογόνες ουσίες με 580 τσιγάρα (!!)
Περα απο το σοβαρο της καταστασης... μπορω δηλαδη να μην τρωω κρεας στα καρβουνα και να συνεχισω το καπνισμα;

Οχι τιποτα αλλο, αλλα ακουσα οτι αυτες οι ουσιες πανε αθροιστικα. Βεβαια εγω την εκπομπη την ειδα τα ξημερωματα σημερα και οταν σημερα πηγα για ψωνια επηρεασμενη κοιτουσα τις ετικετες των προιοντων. Σε λιγα ποια αναγραφοντα τα Ε.. για παραδειγμα σε μια ετοιμη ταραμοσαλατα που αγορασα γραφει...

περα απο τα αναμενομενα..:

πηκτικο μεσο(καρβοξυμεθυλο κυτταρινη)

συντηρητικο(σορβικο καλιο)

αντιοξειδωτικο(εκχυλισμα πλουσιο σε τοκοφερολες)

χρωστικες (καρμινη)

Και η απορια μου ειναι... ΟΛΑ! αλλα ακομα περισσοτερο τι θελει τις χρωστικες η ταραμοσαλατα;;



Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";

charm_quark @ 22/02/2007, 18:39:55

Μηνύματα: 6492

charm_quark

Special Member

[Παράθεση από : tonight]Ασπαρτάμη (ουσία που βρίσκεται σε προιόντα Light): ύποπτη για καρκινογενέσεις και επικίνδυνη για προβλήματα στους νεφρούς
Μαλιστα απο οτι ακουσα εχουν απαγορευτει σε πολλες χωρες αναμεσα τους και η Αμερικη. Προφανως ειναι πολυ πιο επικινδυνο απο οσο φανταζομαστε...

Ακουσα για το καραμελοχρωμα οτι ειναι επισης επικινδυνο και βρισκεται σε αναψυκτικα τυπου κολα - εκτος απο τα διαφανη- , γλυκα οπως κρεμ καραμελε.

Να μην πω για τα πατατακια που εχουν καποια ουσια που εχει απαγορευτει σε νηπια σε παρα πολλες χωρες, ακομα και Ευρωπαικες. Η ουσια αυτη (δεν θυμαμαι πως τη λενε) ειναι υπευθυνη για προβληματα στο στομαχι και το εντερο και το χειριστο...

σοβαρα προβληματα στο νευρικο συστημα του ανθρωπου και μεταβολες στο γεννετικο υλικο! Δηλαδη αλλαζει το DNA των ανθρωπων!Αυτο απο τα λιγα που κατεχω οδηγει σε μεταλλαξεις.



Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";

Υπάρχουν 7 μηνύματα στο θέμα Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1

Μαγειρική : Θέματα Διατροφής

Θέμα : Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Προσθήκη απάντησης

Για να έχετε την δυνατότητα προσθήκης απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί.

Εάν ήδη είστε μέλος, συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας που έχετε ορίσει. Εάν δεν είστε ήδη μέλος, ποτέ δεν είναι αργά! Κάντε κλικ εδώ για να δημιουργήσετε δωρεάν έναν λογαριασμό μέλους.
πισία
Πισία και περεσκία (πιροσκί) » Η ποντιακή συνταγή σε video
Καστοριά
Καστοριά » Βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς και την παλιά πόλη
μπισκότα
Μπισκότα » Με κουάκερ, μαύρη ζάχαρη και κουβερτούρα
Λαύκος
Λαύκος » Ένα όμορφο χωριό στο Πήλιο
Spring Rolls
Spring Rolls » Κινέζικη συνταγή με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα
Μπιφτέκια
Μπιφτέκια » Με κιμά μοσχαρίσιο, φρυγανιά τριμμένη και παρμεζάνα
Τιραμισού
Τιραμισού » Με τυρί mascarpone και μπισκότα savagiard
Χαλβάς
Χαλβάς » Για να γλυκαθείς και στη νηστεία
netrino.gr @ 2004 - 2014