Παραδοσιακά μελομακάρονα (χωρίς σιμιγδάλι)


Τα μελομακάρονα είναι μία από τις πολύ δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικες συνταγές που ετοιμάζουμε κατά το έθιμο και στο παρελθόν έχω αναρωτηθεί... αφού μας αρέσουν τόσο γιατί τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα (;) Ίσως ένας λόγος που παραμένουν ιδιαίτερα και μας αρέσουν να είναι ότι δεν τα τρώμε συχνά και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες (αυτοί μάλλον είναι δυο λόγοι).

μελομακάρονα

Υπάρχουν βέβαια και τα λεγόμενα "φοινίκια" που είναι νηστίμα γλυκά και εμένα μου φαίνεται να είναι το ίδιο με τα μελομακάρονα, με άλλο όνομα, αλλά δεν ξέρω τελικά αν όντως είναι. Ας μπούμε όμως στο θέμα μας, δεν είναι τώρα ώρα για προβληματισμούς και ρητορικά ερωτήματα, εδώ τώρα μαζευτήκαμε να δούμε την συνταγή τους.

Έχουμε λοιπόν στο φόρουμ μια συνταγή για μελομακάρονα από το 2004 την οποία αποφάσισα να κάνω στο βίντεο με μερικές μετατροπές που σκέφτηκα ότι θα είχαν ενδιαφέρον για εμένα. Το σιρόπι το άφησα ακριβώς ίδιο, αλλά στη ζύμη αφαίρεσα το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού και αντικατέστησα το κονιάκ με επιπλέον χυμό πορτοκάλι. Επίσης πρόσθεσα και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο για έξτρα γεύση.

Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά!

Για την ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  • μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό

Επίσης, θα χρειαστούμε:

  • 1 φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια τριμμένα (για γαρνιτούρα)
  • λαδόκολλα (για να ψήσουμε τα μελομακάρονα στο ταψί)

Μην σας τρομάζει αυτό το κατεβατό της λίστας των υλικών, στην πράξη είναι αρκετά εύκολη η συνταγή :-)

Αρχικά ετοιμάζουμε την ζύμη!

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα εξής:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  • μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

Και σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα εξής:

  • 7 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική σε σκόνη

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα του ελαιόλαδου με τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Από κάποιο σημείο και έπειτα, καθώς ρίχνουμε το αλεύρι και αρχίζει να "σφίγγει" η ζύμη, αρχίζουμε να ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια, μέχρι όλο το αλεύρι να "ενσωματωθεί" στη ζύμη και να μην βλέπουμε "ασπρίλες" στο μπολ.

Θα πρέπει η ζύμη να είναι σχετικά μαλακή, να πλάθεται εύκολα (βλέπε στο video περίπου στο σημείο 02:05) και όπως φαίνεται είναι αισθητή η παρουσία του ελαιόλαδου (βλέπε την γυαλάδα της ζύμης και των χεριών).

Μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε!

Στο σημείο αυτό απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα και να τα τοποθετούμε με την σειρά πάνω στην λαδόκολλα. Μπορούμε να τους δώσουμε το σχήμα που θέλουμε π.χ. αν έχουμε αυτές τις φόρμες με τα αστεράκια και τα δεντράκια... εμείς εδώ στο βίντεο κάνουμε το κλασικό παραδοσιακό οβάλ σχήμα.

Δύο πράγματα που πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την φάση είναι τα εξής:

  • να μην κάνουμε τα μελομακάρονα πολύ "παχιά" (δηλαδή το ύψος τους από το ταψί έως την κορυφή τους), για να προλάβουν να ψηθούν μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο (βλέπε παρακάτω)
  • να αφήσουμε ένα κενό γύρω από κάθε μελομακάρονο καθώς τα απλώνουμε στο ταψί, αν και δεν θα φουσκώσουν και πολύ, καλύτερα να έχουν λίγο χώρο γύρω τους

Πριν τα ψήσουμε, με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια του μελομακάρονου σε 3-4 σημεία (βλέπε βίντεο στο 03:47).

Προθερμαίνουμε λοιπόν τον φούρνο στους 180 οC και ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 180 οC για περίπου 30 λεπτά.

Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, μοιάζουν σαν μπισκότα. Φήμες λένε να μην μπούμε στον πειρασμό να τα "παραψήσουμε" και "σφίξουν" πολύ, διότι μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι... χμ.

Ας ετοιμάσουμε και το σιρόπι!

Όση ώρα περιμένουμε να ψηθούν τα μελομακάρονα, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι, γιατί εδώ χρειάζεται ένας "συγχρονισμός" (βλέπε παρακάτω λεπτομέρειες, για το "σιρόπιασμα").

Για το σιρόπι λοιπόν, ανακατεύουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα τρία υλικά που είπαμε παραπάνω:

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό

Τα βράζουμε για 3-4 λεπτά και "ξαφρίζουμε" το σιρόπι.

Το σιρόπιασμα των μελομακάρονων...

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το σιρόπιασμα, δηλαδή τι θερμοκρασία πρέπει να έχουν τα μελομακάρονα και τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το σιρόπι. Άλλοι λεν το μεν να είναι ζεστό και το δε κρύο, άλλοι λένε το δε ζεστό και το μεν κρύο, και τα λοιπά.

Εγώ, γι' αυτό έλεγα παραπάνω στο "σιρόπι" για "συγχρονισμό", ετοίμασα το σιρόπι καθώς ψήνονταν τα μελομακάρονα στο φούρνο και μόλις έβγαλα τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα άφησα 2-3 λεπτά να "ξεκουραστούν" και έχοντας σχετικά ζεστά τα μελομακάρονα και σχετικά χλιαρό το σιρόπι άρχισα να τα σιροπιάζω.

Για το σιρόπιασμα, εφάρμοσα την μέθοδο του βουτήγματος, δηλαδή τα βούτηξα στο σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα, τα γύρισα και από τις δύο πλευρές και έτσι λίγα λίγα τα σιρόπιασα όλα.

Έκανα διάφορους πειραματισμούς ως προς τον χρόνο παραμονής τους μέσα στο σιρόπι (από 1 έως 5 λεπτά) και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι γύρω στα δύο λεπτά είναι ένας καλός χρόνος. Βέβαια, εξαρτάται ο χρόνος από διάφορες παραμέτρους, όπως:

  • πόσο μελωμένα θέλουμε τα μελομακάρονα, άλλοι μπορεί να τους αρέσουν πιο στεγνά, άλλοι πιο μουσκεμένα
  • πόσο λίγο/πολύ έχει σφίξει το μελομακάρονο στο ψήσιμο για το πόσο εύκολα/δύσκολα θα ρουφήξει το σιρόπι

Ας βάλουμε και το καρύδι

Για την συγκεκριμένη δόση, που μου βγήκαν περίπου 45 κομμάτια σε αυτό το μέγεθος που τα έπλασα, νομίζω πως ένα φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια τριμμένα είναι αρκετό. Όπως βγάζουμε λοιπόν τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα αφήνουμε σε μία πιατέλα και από πάνω τους ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι το οποίο εύκολα κολλάει πάνω στην επιφάνεια με το σιρόπι.

Συμπεράσματα και σχόλια

Η πρώτη εντύπωση... εντάξει μετά από όλη αυτή την διαδικασία λογικό είναι να έχουμε "αγωνία" να δοκιμάσουμε το αποτέλεσμα. ´Ετσι εγώ δοκίμασα ένα-δύο μόλις τους έβαλα και το καρύδι, όσο ήταν ακόμη χλιαρά. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν άσχημα, αλλά δεν ήταν όπως τα περίμενα και όπως τα είχα συνηθίσει από άλλες χρονιές. Όταν όμως "έκατσαν" και "ξεκουράστηκαν" και τα ξαναδοκίμασα την επόμενη ημέρα, τότε όντως μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος, είχαν κρυώσει και είχαν μελώσει πολύ καλύτερα. Οπότε μην απογοητευτείτε αν τα δοκιμάσετε κι εσείς μόλις τα ετοιμάσετε και δεν είναι από την πρώτη στιγμή όπως θα τα περιμένατε, γιατί φαίνεται πως εκτός από την διαδικασία παρασκευής τους... θέλουν και τον χρόνο τους :-)

Υπάρχουν πολλές συνταγές για μελομακάρονα και πολλά γούστα ανθρώπων. Άλλοι τα θέλουν γεμιστά, άλλοι βάζουν και σιμιγδάλι στη ζύμη, άλλοι τα θέλουν διαίτης, με περιμέζι, με σοκολάτα και πάει "λέγοντας".

Η συγκεκριμένη συνταγή δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη και η πιο ωραία (αυτά είναι εντελώς υποκειμενικά) αλλά είναι σχετικά απλή, γρήγορη στην εκτέλεση (αν εξαιρέσεις ίσως το σιρόπιασμα που θέλει τον χρόνο του) είναι νόστιμη (εμένα με ικανοποίησε) και είναι και νηστίσιμη.

Αν έχετε κάποια διαφορετική συνταγή δοκιμασμένη που σας αρέσει, ή κάποια παραλλαγή που θα θέλατε να προτείνετε, τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα.

Από θερμίδες δεν ξέρω πόσες έχει το κομμάτι, λογικά σε αυτό θα παίζει ρόλο και το μέγεθος του κομματιού αλλά χμ... η δίαιτα συνήθως αρχίζει μετά τις γιορτές και "από Δευτέρα" :-)



Ημερομηνία : 29/11/2013, 10:48:33
Ετικέτες: , , ,

Δείτε επίσης στην ενότητα : Διαπροσωπικά

Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-(
Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

: Όνομα

: Email (δεν δημοσιεύεται)

: Τίτλος

Παρακαλώ:
  • Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • Μην γράφετε με greeklish
  • Εκφραστείτε κόσμια

Μήνυμα :


Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Αντιγράψτε τον αριθμό ασφαλείας εδώ :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)

πισία
Πισία και περεσκία (πιροσκί) » Η ποντιακή συνταγή σε video
Καστοριά
Καστοριά » Βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς και την παλιά πόλη
μπισκότα
Μπισκότα » Με κουάκερ, μαύρη ζάχαρη και κουβερτούρα
Λαύκος
Λαύκος » Ένα όμορφο χωριό στο Πήλιο
Spring Rolls
Spring Rolls » Κινέζικη συνταγή με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα
Μπιφτέκια
Μπιφτέκια » Με κιμά μοσχαρίσιο, φρυγανιά τριμμένη και παρμεζάνα
Τιραμισού
Τιραμισού » Με τυρί mascarpone και μπισκότα savagiard
Χαλβάς
Χαλβάς » Για να γλυκαθείς και στη νηστεία
μελομακάρονα
κουραμπιέδες
Βασιλόπιτα

Σύνδεση μέλους

: username

: password

Να με θυμάσαι όταν έρχομαι :

- Ξέχασες τον κωδικό;

Εγγραφή νέου μέλους :-)

Ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
netrino.gr @ 2004 - 2014